TILBURG – De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, is dit weekend in Nederland voor de herdenking van de slag om Arnhem. Op de militaire begraafplaats in het Gelderse Oosterbeek, de Airborne War Cemetry, ontving de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zijn Britse collega voor een herdenking van de slachtoffers.

Airborne War Cemetry
Op de begraafplaats bevinden zich naar schatting 1730 graven. De meeste graven behoren tot Britse soldaten die tijdens de slag om Arnhem het leven lieten.
Bij de herdenking op de militaire begraafplaats waren dan ook veel Britse veteranen aanwezig. Verder legde zowel Koenders als Johnson een krans neer bij een monument en namen ze uitgebreid de aandacht voor het spreken van Britse oud-militairen. Later gaven ze ook nog een toespraak in de Eusebius kerk in Arnhem.

Bijzondere herdenking

Voor de minister was het een speciale herdenking. ‘’Ik vond het een indrukwekkende ceremonie omdat ik deze plek heel goed ken. Ik ben hier vlakbij geboren en daarnaast was het toch een historisch moment. Niet alleen vanwege de slag om Arnhem en de herdenking die we ieder jaar doen, maar vooral omdat we die nu met een Britse minister mogen doen. Zij zijn natuurlijk van plan om de Europese Unie te verlaten en dan zit er toch iets symbolisch achter. Zij hebben wel in het belang van Europa bijgedragen aan onze veiligheid.”

Ook de burgemeester Hein Bloemen van gemeente Renkum, waar Oosterbeek onder valt, vindt de komst van Johnson bijzonder. “Een van de belangrijkste Britste politici, nota bene medeverantwoordelijk voor het brexit drama, is hier aanwezig. En ik vind het dan wel interessant dat een man die niet overal met open armen ontvangen wordt hier zijn charisma toont. Hij luisterde met oprechte interesse naar de verhalen die de veterenen te vertellen hadden over de slag.’’

De herdenking is het startschot voor een weekend waarin veel aandacht besteed wordt aan de slag 72 jaar geleden. Zo worden er op verschillende plekken kransen neergelegd en worden zaterdag de zogenoemde luchtlandingen nagespeeld waarbij tientallen parachutisten uit een vliegtuig springen.

Gesprek Koenders en Johnson

Na de herdenking trokken Johnson en Koenders zich terug om met elkaar te praten over verschillende onderwerpen. ‘’We hebben het gehad over Syrië, de situatie daar en de vergadering van de Verenigde Naties die daar over gaat. Maar ook over Jemen en over het Europees veiligheidsbeleid’’, zei Koenders. Ook brexit, waar Johnson campagne voor voerde kwam ter sprake, maar daar wilde de minister niet veel over kwijt. ‘’Daar hebben we niet diepgaand over gesproken maar het is wel aan de orde geweest.’’