Tranen in de ogen bij spelers, supporters en trainers. AZ-middenvelder Stijn Wuytens bleef donderdagavond na het maken van een doelpunt roerloos liggen op de Alkmaarse grasmat nadat hij in botsing kwam met de doelman van de Ierse tegenstander Dundalk. Hoofdblessures komen bij alle sporten voor, en het blijkt opnieuw dat voetbal geen uitzondering is.

Eerst was er gejuich na het doelpunt, maar die werd meteen opgevolgd door een stilte van de schrik. De 26-jarige Belg liep een hersenschudding op, maar de schade valt gelukkig mee. Vrijdagmorgen liet hij zijn gezicht al zien bij het stadion AFAS-stadio van AZ. Over de einduitslag van 1-1 werd na afloop nauwelijks gesproken

Knalpaars

Hoofdblessures komen vaker voor in het voetbal. De 21-jarige Se Lasamahu raakte mei vorig jaar ook geblesseerd aan het hoofd. Hij was keeper van amateurclub V.V. Oegstgeest. “De spits van de tegenstander kwam met de bal op me af”, vertelt hij. “Ik kwam uit m’n doel, en van twee meter afstand schiet hij de bal vol tegen mijn hoofd aan. De bal ging er uiteindelijk nog in, dus we kregen ook een doelpunt tegen. Ik ging ‘out’ en kon me pas weer iets herinneren toen ik wakker geklapt werd en ‘blijf erbij’ te horen kreeg. De dag daarna ben ik naar het ziekenhuis gegaan, waar verteld werd dat ik een zware hersenschudding had. Ook was mijn oog de dag na het ongeluk knalpaars.”

Se miste de laatste twee wedstrijden van de competitie door zijn hersenschudding. “Ik heb wel even nagedacht toen er weer een spits met de bal op me afkwam. Het gaat toch een beetje in je hoofd spelen, hoewel ik al meerdere blessures gehad heb.”

“Tijdens de wedstrijd van AZ was ik aan het werk, maar ik heb wel een filmpje gezien met de blessure van Wuytens. Het zag er voor mij heel herkenbaar uit omdat ik iets vergelijkbaars meemaakte. Hij heeft een aardige klap gehad, en je kon snel zien dat hij een hersenschudding eraan overhield.”

Pechvogels

Ook in het profvoetbal is het geregeld raak. Hieronder de meest bekende pechvogels die ooit een hoofdblessure opliepen tijdens een wedstrijd. De beelden kunnen als schokkend ervaren worden.