Zwemmer Marc Evers

“Ik ga niet uit van mijn beperkingen maar van mijn mogelijkheden”, zegt Marc Evers op zijn site.

Evers veroverde het goud op de 200 meter wisselslag in de categorie SM-14. SM staat voor wisselslag en 14 voor de categorie verstandelijk gehandicapten. Hij tikte aan na 2.10,29. Eerder deze week behaalde hij ook al het zilver bij de 100 meter rugslag en brons op de 100 meter schoolslag. Hierdoor komt hij dus thuis met een volle medaillekaart.

Wie?

De 25-jarige paralympisch zwemmer is geboren in Hillegom. Op het eerste oog is er niks mis met hem. Hij heeft een verstandelijke beperking en autisme, hierdoor mag hij naar de paralympische spelen. Hij begon al op zijn vierde met zwemmen en op zijn twaalfde is hij gaan wedstrijdzwemmen. Al snel mocht Evers meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen, waar hij vijf gouden medailles behaalde.

Evers heeft ook aan de paralympische spelen in Londen meegedaan. Daar won hij goud op de 100 meter rugslag en brons op de 100 meter schoolslag. Verder heeft hij al vele andere medailles behaald bij wereld- en Europese kampioenschappen. 

Tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen

Tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen pakte goud op de wegwedstrijd in de categorie voor atleten met een visuele beperking. Ook veroverden ze al zilver in de tijdrit en op de baan op de 4.000 meter achtervolging.

Wie?

De 36-jarige Vincent ter Schure heeft RP, dat is een progressieve aandoening aan het netvlies dat zorgt voor een beperkt gezichtsveld. Hierom is hij de stoker, hij zit achterop de tandem. De 29-jarige Timo Fransen heeft geen beperking, daarom is hij de piloot. Beiden zijn al vanaf jongs af aan wielrenners en hebben vroeger altijd solo gereden.

Het duo is in 2014 ontstaan, toen ze elkaar vonden in dezelfde ambitie: goud behalen op de paralympische spelen in Rio de Janeiro. In 2014 behaalden ze samen al zilver op de tijdrit op het WK in Greenville, Amerika. De stoker en de piloot werden Nederlands kampioen wegrit en baanachtervolging in 2014. Ook in 2015 behaalden ze die titel op de wegrit en bij de tijdrit.