Virtual Reality is een schijnwerkelijkheid die bestaat uit 360-graden beelden, die je kunt bekijken met een speciale VR-bril. Je kunt overal om je heen kijken en meegenomen worden in een heel andere omgeving dan waar je in werkelijkheid bent. Bij de eerste VR-bioscoop ter wereld krijg je keuze uit drie thema’s: documentaire, horror of reis. Over jouw gekozen thema krijg je zes filmpjes te zien.

Dex (18), student Interaction Design aan de kunstacademie in Arnhem, keek met negen medestudenten naar de horrorfilmpjes. “Heel gaaf, onwijs mooi gemaakt. Goede concepten allemaal, al merk je wel verschil in kwaliteit. Op een gegeven moment gaat het om je heen dansen, dan raak je een beetje je perceptie kwijt van waar je bent.”

Dex’ studiegenootje Thembi: “Het was geweldig, ik zou het zo nog een keer doen. Het was bijna té realistisch. Je kunt zien dat er veel moeite in is gestoken.” Nadat ze de ervaring even heeft laten bezinken verzucht ze: “Aaah, dat was echt gaaf.

the-vr-cinema-2

De ontvangstruimte oogt industrieel met een moderne bar en authentieke meubelen. De plafondhoge ramen zorgen voor uitzicht over het Oosterdok, waar af en toe een rondvaartboot voorbij koerst. Aan beide kanten van de bar is een ruimte waar luxe, zwart beklede, 180-graden draaistoelen staan.

De complete VR-ervaring duurt niet langer dan 35 minuten. Tessa en Natascha, beiden 21 jaar, begrijpen dat. Tessa: “Aan het einde kreeg ik een beetje hoofdpijn en werd ik misselijk.” Ze vond de ervaring wel heel apart. “In het begin was het wennen, ik wist niet dat je ook naar beneden kunt kijken. Ik had ook het gevoel dat ik heel raar zat te doen en dat de mensen buiten aapjes stonden te kijken.”

Natascha koos voor The Journey: “Het klinkt bizar maar ik was in een woestijn en er waren heel vreemde olifanten uit een bekend schilderij.” In The Journey vlieg je onder andere langs kenmerken van de kunstenaar Salvador Dali.

“Op een gegeven moment werd het wel fijn want toen was ik op Antarctica. In weer een ander deel vloog ik over een bos heen.” Natascha wordt hier onderbroken door Tessa: “Weet je wat me opvalt? Dat je echt praat alsof je er geweest bent.”

the-vr-cinema-3

Een van de twee ruimtes is gedurende de middag half tot bijna compleet gevuld. Manager Roger Rosweide: “De bezoekersaantallen zijn precies zoals we verwacht hadden. We merken dat VR voor veel Amsterdammers nog niet heel populair is. Het is daarom belangrijk dat je bezoekers begeleidt in een nieuw medium en in een nieuwe technologie.”

Het personeel spreekt dan ook Engels. Rosweide: “Er komen voornamelijk veel toeristen. Zij zijn toch al op ontdekkingsreis.”