’S HERTOGENBOSCH – Er hangt een gespannen sfeer. Advocaten staan op, mensen lopen nog even naar elkaar toe en fluisteren dingen in elkaars oor. Na de pro forma zitting van 30 juni dit jaar, volgt er op 16 september een tweede pro forma zitting over de vijf mannen uit Eindhoven die begin dit jaar zijn aangehouden op verdenking van harddrugshandel. De advocaten van deze verdachten pleiten stuk voor stuk voor een schorsing van de voorlopige hechtenis.

De vijf mannen die rond januari en maart dit jaar stuk voor stuk zijn opgepakt worden verdacht van het medeplegen van handel in harddrugs als cocaïne en heroïne, en het opzettelijk aanwezig hebben van een grote hoeveelheid hiervan. De helft van de verdachten worden ervan verdacht hier al sinds eind 2014 mee bezig te zijn, en de andere helft sinds eind 2015.

Pro forma zitting september

In de pro forma zitting op vrijdag 16 september wordt ‘de stand van zaken besproken en wordt gekeken naar waar we nu staan’, zo begint de voorzitter de rechtszaak, ‘’het onderzoek loopt nog steeds en als iedereen 12 december kan, dan zal de uitspraak op die datum zijn.’’
Het gaat om een zaak waarvan al een half jaar onderzoeken lopen. Volgens de advocaat van een van de verdachten is de ‘spiegeling te snel en makkelijk gegaan’. “Hij was even in beeld en wordt meteen strafrechtelijk voor hele periode vastgehouden. Hij zit nu al 6 maanden in voorlopige hechtenis en er wordt niet naar persoonlijke omstandigheden gekeken. Op die grond is er onvoldoende stevigheid. Maar u zult de knoop doorhakken, dus..”, zo zegt hij tegen de voorzitter.

Opheffing/schorsing voorlopige hechtenis

“Ik wil dat de voorlopige hechtenis wordt opgeheven, maar als u zegt ‘daar denken wij niet aan’, dan een schorsing voor onbepaalde tijd dan wel voor bepaalde tijd. Bijvoorbeeld tot aan de uitspraak. Mijn client kan ik de tussentijd dan gewoon weer werken want de vaste lasten blijven natuurlijk doorgaan. Als dit onder voorwaarden moet zal hij zijn paspoort gerust tot de uitspraak inleveren en een contactverbod accepteert hij ook”, gaat de advocaat verder.
Het OM denkt daar anders over, laat de Officier van Justitie weten. Het gaat ook om het totaal feitelijk pakket. Er is een tenlastelegging, de verdachte weet waar die voor verdacht wordt. Het gaat niet om een beetje dealen maar criminele organisatie. Structureel per dag tientallen deals met tientallen afnemers die ook nog gehoord gaan worden”, aldus de OvJ.

A way of life

Volgens de advocaten stapt de Officier van Justitie erg makkelijk over het feit heen dat de verdachten allemaal al gemiddeld 6 maanden vast zitten. “Er moet nu geschorst worden en niet pas in december. De voorlopige hechtenis kan op deze manier uiteindelijk langer gaan duren dan de werkelijke straf. Meneer gaat nergens heen, verantwoordt zich netjes”, zegt een advocaat. Maar de Officier van Justitie laat weten hier niet veel van te geloven: “Als ze nu geschorst worden zullen ze niet ineens andere dingen gaan doen in het dagelijks leven. It’s a way of life.”