Nooit meer stilte, je kan het je misschien moeilijk voorstellen. Toch zijn er naar schatting twee miljoen mensen in Nederland voor wie dit de pijnlijke waarheid is. Leven met tinnitus is niet makkelijk.  Maar wat is het nou precies?

Tinnitus is het horen van een geluid wat er niet is. Een piep, een fluit, een zoem, het is voor iedereen anders. Een lange tijd is gedacht dat de oorzaak in het gehoororgaan lag maar nu blijkt het uit de hersenen te komen. Overactieve delen in het gehoorgebied geven continu signalen, waardoor je een geluid waarneemt dat er in werkelijkheid dus niet is.

Lisanne de Regt is projectmanager bij de Nationale Hoorstichting. Ze vertelt dat de oorzaak vaak lastig te achterhalen is: “Er zijn heel veel oorzaken, maar de voornaamste boosdoener is lawaai. Mensen die in de bouw werken of vaak naar harde muziek luisteren lopen een groot risico, maar ook een avond uitgaan zonder oordoppen kan al oorsuizen veroorzaken.’’

Dat gebeurt mij niet
In principe kan iedereen last krijgen van tinnitus. Bij ouderen is het vaak slijtage en het gaat dan ook gepaard met gehoorverlies. “Maar wat wij vooral erg zorgelijk vinden is dat het steeds meer voorkomt bij jonge mensen. Zelfs kinderen tussen de 9 en 12 jaar klagen al dat ze een piep in hun oren hebben na het luisteren naar muziek.’’ Uit een Belgisch onderzoek is gebleken dat 20% van de jongeren tussen de 14 en 18 jaar een blijvende piep heeft. Ook Wil van Gorp (57) en Koen de Gussem (26) hebben last van tinnitus. Ze doen hun verhaal:

Niet te genezen
Wie eenmaal tinnitus heeft, komt er nooit meer van af. Sterker nog, het kan alleen maar erger worden. Wel wordt er volop onderzoek gedaan naar oplossingen, maar vooralsnog is er niks dat iemand met tinnitus kan genezen. Wel kan het vaak voorkomen worden. “Draag altijd oordoppen als je uitgaat en zet ook je muziekspeler niet te hard’’, zegt De Regt. “Daarnaast is het ook goed voor je oren als je af en toe een pauze neemt tijdens het uitgaan. Gun je oren wat rust’’, voegt ze er aan toe. Maar doen jongeren dat nou ook? En als je die piep eenmaal hebt, wat dan?

Tinnitus from De Nieuwsredactie on Vimeo.Vimeo.

En de poppodia?
In 2011 hebben de Nationale Hoorstichting, de Vereniging Nederlandse Poppodia en de Vereniging Van Evenementenmaker de afspraak gemaakt dat het geluid tijdens optredens niet harder mag dan 103 decibel. Toch kan 103 decibel binnen 5 minuten al schadelijk zijn, terwijl naar 80 decibel acht uur lang veilig geluisterd kan worden.

Waarom blijft 103 decibel dan de grens? Rene van Reijen, coördinator techniek bij poppodium 013 in Tilburg, legt het uit: “Meestal zijn onze shows rond de 100 decibel want als we het zachter doen komt de muziek gewoon niet over. Vooral in de kleine zalen waar het al snel wat lawaaiig is, kunnen we gewoon niet onder de 100 gaan. Maar het verschilt ook per genre.’’

Bij evenementen voor bepaalde groepen gaat het volume sowieso omlaag. “We houden echt wel rekening met mensen. Bij een evenement voor jongeren onder de achttien gaat het echt niet harder dan 90 decibel’’, vertelt Van Reijen. Bij optredens zonder leeftijdslimiet is het tegendeel waar; de gehoorbescherming van de kinderen is dan de verantwoordelijkheid van de ouders.

In 013 hangen meerdere apparaten waar je oordopjes kan kopen, maar verder doen ze niets om mensen te stimuleren gehoorbescherming te gebruiken: “Het stond eerst wel op de schermen in de zaal, maar dat is nu niet meer zo”, zegt Van Reijen. Waarom is onbekend. “Wat wij verder doen om gehoorschade te voorkomen is zorgen voor een goed geluidssysteem waardoor het geluid op alle plekken egaal is. En natuurlijk houden we ons aan de afgesproken 103 decibel’’