Volgens Rijksoverheid is het noodzakelijk is dat Nederland in 2050 geheel circulair is. Dat wil zeggen dat er geen restafval meer geproduceerd wordt en alles gerecycled wordt. In de afgelopen honderd jaar is de wereldbevolking verviervoudigd terwijl de aarde blijft zoals hij is. Het streven naar een circulaire samenleving is niet ondenkbaar maar wel lastig. Om dit te kunnen realiseren moeten bedrijven, consumenten, overheid en de wetenschap de handen ineen slaan.

Ecodorpen

Maar hoe moet dat er dan uit komen te zien? In Boekel bouwen ze een ecologisch dorp. Een dorp waarbij de bewoners bewust omgaan met de natuur, elkaar en zichzelf. Huizen worden gebouwd van gerecycled materiaal zoals cacaobonen, courgettestengels en overig afval. Een groep van dertig mensen wil binnen zes jaar in een dorp leven dat geheel draait op duurzaam verwekte energie en eigen voorzieningen. De bewoners zitten nu nog in een opstartfase en wonen in containers, maar vanaf 2019 moeten alle huizen opgebouwd zijn.

Ecodorp Boekel nu al duurzaam from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Sjef Jansen bioloog en ecoloog ziet de toekomst van het plan van Rijksoverheid niet erg rooskleurig in. Volgens hem moet er meer progressie komen, want als we dezelfde vooruitgang boeken als in de afgelopen 35 jaar gaat 2050 niet lukken. “Als ik kijk naar de natuurlijke elementen moet zonne-energie vijf keer zoveel gaan produceren dan dat het nu doet.” Jansen zegt dat zon de toekomst is en wind leuk is voor erbij te hebben, maar dat dat geen zoden aan de dijk zet.

Bedrijven en duurzaamheid

Naast consumenten zijn bedrijven ook druk bezig met duurzaam ondernemen. Philips, Unilever en IKEA zijn hier voorbeelden van. Die laatste is volgens henzelf al zestig procent milieuvriendelijk. Het doel van IKEA is om in 2020 honderd procent circulair te opereren. Alle filialen zijn voorzien van LED-verlichting, het transport gebeurt door middel van duurzame hybride auto’s en er wordt gebruikt gemaakt van duurzaam hout. Ook kleine ondernemers voelen die verantwoordelijkheid zoals de Groene Boekhouder uit Tilburg. IKEA stimuleert dat en zegt dat de kansen voor iedereen gelijk zijn om duurzaam te werken.

https://soundcloud.com/user-22759056/groene-boekhouder-en-ikea-over-ecologische-economie

Het dorp Oss bijvoorbeeld, wil in 2020 100% circulair zijn op wind. Daarvoor is berekend dat er 340 windmolens voor nodig zijn een absolute illusie zegt Jansen. Naast dat de zon zijn werk doet, produceert de bevolking elke dag afval. Dat afval moet verleden tijd worden door het te recyclen. Vanaf 1 januari 2016 is het scheiden van afval strenger geworden om zo minder afval in de ‘gewone’ prullenbak te hebben in huis. Met het afval dat de huishoudens scheiden worden nieuwe producten gemaakt. Denk hierbij aan energiekabels en schalen van papier. Maar er worden meer producten gemaakt. Zo worden er van oude brandweerslangen tassen gemaakt en van riet maakt men tegenwoordig herbruikbare flessen zoals de dopper. Van het totale afval dat huishoudens produceren wordt 52% gescheiden en dus gerecycled. De andere 48% wordt verbrand en is schadelijk voor het milieu.