Door: Loïse Bassie en Esmée Kneppers

Een avond rondrijden tussen de warme sfeer van lichtjes. Bijna iedereen uit Eindhoven en omstreken heeft het wel eens gedaan: het rijden van de Lichtjesroute. De Lichtjesroute is sinds 1947 hét jaarlijks terugkerende – en overigens gratis – evenement in de lichtstad Eindhoven. Het is de oudste en populairste traditie van de stad die elk jaar door zo’n tweehonderdduizend bezoekers wordt gereden. Hierdoor is het zelfs een begrip geworden onder de Eindhovenaren. Zoals elk jaar is de Lichtjesroute dit jaar van 18 september tot en met 8 oktober.
Sleep het balkje van links naar rechts

[Later in het verhaal video en audio.]

Geschiedenis
Drie jaar na de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 is dit sfeervolle evenement ontstaan omdat mensen wilden laten zien dat, na tijden van oorlog, het licht weer was teruggekeerd in hun leven. ‘’In eerste instantie deden ze dit door kaarsjes voor de ramen te plaatsen. Maar doordat het wel eens voorkwam dat hierdoor gordijnen in de fik vlogen, vervingen ze de kaarsen voor gloeilampen’’, zo legt Tits Bongers uit. Na de vijfentwintigste lichtjesroute in 1969 doofden de lichtjes waarna vele eindhovenaren deze volkstraditie misten in de stad. Toch duurde het nog tot 1984 voordat een aantal inwoners de Lichtjesroute, zoals we deze nu kennen, herstelden.

Wheelstour 2016
De Lichtjesroute rijden in stijl? Sinds een aantal jaar wordt twee keer per editie de Wheelstour georganiseerd. Bij deze gelegenheid wordt, vanwege de bevrijding, de route gereden in legerwagens. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om in een wagen mee te rijden. Zo kunnen ze op een bijzondere manier de route, die de geallieerden bij de bevrijding ook volgden, meemaken. Dit jaar is het wel de eerste keer dat er twee Engelse veteranen met de Wheelstour meerijden. Een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van de Lichtjesroute.

Wheelstour from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Ledverlichting
Sinds 2006 is de organisatie deels begonnen met de omschakeling van gloeilampen naar Ledverlichting. Door de jaren heen is het aantal LED-lampjes onder de verlichting alsmaar gegroeid. Dit jaar, 2016, is het eerste jaar dat ze kunnen spreken van 100% Ledverlichting. De Nieuwsredactie sprak met voorzitter Ivo Baijens over deze bijzondere mijlpaal.