De kermiswereld ligt erg onder vuur nadat een van de twee elastieken knapte bij een kermisattractie in Hengelo. De kooi van de Air Race Bungee werd katapultachtig de lucht in gelanceerd. Twee jonge mensen, die zich op dat moment in de kooi bevonden, kregen de schik van hun leven. De veiligheid op de kermis is hierdoor onder een vergrootglas komen te liggen.

 Joey Jongedijk (21) en Julia Dirkzwager (19) dachten een leuke en spannende eerste date te hebben. Dat laatste werd het zeker! Bij de Air Race Bungee, een attractie waarbij een kooi door middel van twee krachtige elastieken de lucht in wordt geschoten, ging het mis. De elastiek knapte en de twee studenten bungelde meters boven de grond aan één elastiek. Na tien minuten konden ze beide benen op de grond zetten. De twee hielden er gelukkig alleen maar kneuzingen en blauwe plekken aan over. De twee denken dat het ongeluk veel erger had kunnen aflopen. Joey en Julia zijn niet bang aangelegd. Vrijdag, vijf dagen na het ongeluk, stappen beide opnieuw in dezelfde attractie. Dit keer op de kermis in Weert. Check de video waarin Joey en Julia hun verhaal doen tegenover Nieuwsredactie.net!

Joey en Julia vertellen dat het ongeluk een productiefout is geweest en dat niet de schuld bij kermisexploitant Mo de Vries ligt. De Vries is de eigenaar van de Air Race Bungee en stond die dag met zijn attractie in Hengelo. Met de elastieken, die afkomstig zijn van een Oostenrijkse fabrikant, kan de attractie 300 katapultschoten afvuren. Althans dat kan volgens de fabrikant. In werkelijkheid ging het in Hengelo bij de 261e keer fout. In onderstaande audioverslag vertelt de eigenaar zijn belevenissen van die bewuste zondag.

https://soundcloud.com/user-22759056/kermisland-op-zijn-kop-interview-mo-de-vries

Na het ongeluk in Hengelo roept het de vraag op of kermisexploitanten goed genoeg gecontroleerd worden op veiligheid. Krijgen ze wel genoeg controles van de Voedsel en Waren Autoriteit en welke controles doen zij zelf? Door instanties wordt steekproefsgewijs controles uitgevoerd. Waaronder door de NVWA. Ben Ale, deskundige op het gebied van Veiligheidskunde aan de TU Delft, denkt dat het onvoldoende gebeurt. “Ik denk dat er vaker controles moet komen op kermisattracties.”

De verantwoordelijkheid van controles komt hierdoor vooral bij kermisexploitanten zelf te liggen. De Voedsel en autoriteit wilde nog niks kwijt over de uitkomst van het onderzoek. In onderstaand video geven zij hun kijk op de situatie en vertellen ze wat zij aan veiligheid doen.

“De kans op een auto-ongeluk is groter dan dat er iets op de kermis gebeurt.” Dit is een van de reacties die exploitanten geven op het ongeval. Maar durven mensen nog wel een kermisattractie in te stappen? De nieuwsredactie peilde de reacties in hartje Hengelo.

https://soundcloud.com/user-22759056/straatinterviews-hengelo

Uitslagen onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit bij kermisattracties