Door: Robin Heester, Tim Beckers en Danny van Gend

De KNVB wil het jeugdvoetbal helemaal op de schop gooien. Zo gaan voetballertjes onder de elf jaar niet meer 9 tegen 9 spelen. De kleinste sporters spelen in de toekomst twee tegen twee, vier tegen vier of vijf tegen vijf in zogenaamde ‘small sided games’.

Mogelijk zullen deze wedstrijden worden gespeeld zonder begeleiding van een scheidsrechter. Liefst 300.000 jonge voetballers en tienduizenden trainers zullen zich aan moeten passen aan de nieuwe regels van de KNVB. Voor clubs is er ook goed nieuws, mogelijk gaat ING als hoofdsponsor van de bond meebetalen aan nieuwe doeltjes. De KNVB heeft aan clubs laten weten in gesprek te willen gaan. Pilots met het nieuwe systeem waren niet altijd even succesvol.

Naast andere spelregels en spelen zonder scheidsrechter wordt het veld dus ook aangepast. De KNVB zou graag zien dat spelers op een veel kleiner veld komen te spelen. De richtlijnen van de KNVB voor het veld zijn nu: +/- 50 meter breed en +/- 65 meter lang.  Dit is de helft van een heel veld. De voetbalbond wil dit voor de allerjongste aanpassen door het nog eens door velden nog eens door de helft te doen.

Amateurclubs

Op ’t Eijnde is één van de dertig vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal (sectie Zuid-Limburg) die jaarlijks twee keer bij de KNVB langs komen om te praten tijdens een algemene vergadering over het amateurvoetbal. Ondanks dit initiatief heerst er onvrede bij de clubs over de gang van zaken. Op ’t Eijnde: ‘’De KNVB doet waar het zin in heeft. Dat stoot clubs tegen de borst. Zeker als het gaat om grote veranderingen zoals deze.’’

Nieuwe plannen, betekenen vaak dat er nieuw materiaal nodig is. ‘’Ik betwijfel of alle clubs financieel daadkrachtig genoeg zijn om bijvoorbeeld nieuwe doeltjes en ballen te kopen. Er is al een tekort aan vrijwilligers. Komt er met deze plannen niet nog meer druk op de vrijwilligers te staan?’’ vraagt Op ’t Eijnde zich af. Komende maanden zal de KNVB door het hele land informatieavonden organiseren om de clubs verder uit te leggen wat precies de bedoeling is.

Ook onder jeugdcoaches heerst nog twijfel over de plannen van de KNVB. Luc van Rooij en Steff Mighels die zelf actief zijn als jeugdtrainers voor de E- en de F-jeugd zijn verdeeld over de ideeën van de Nederlandse voetbalbond.

KNVB

Bram Groot, persvoorlichter van de KNVB, vertelt dat er vooraf uitgebreid onderzoek is gedaan waarin verschillende experts werden betrokken. “Pedagogen, bewegingswetenschappers. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn betrokken bij het onderzoek.’’

Vanuit het onderzoek heeft de KNVB een conceptplan opgesteld voor de nieuwe opzet van het jeugdvoetbal bij F- en E-pupillen. ‘’De voornaamste conclusies van het onderzoek zijn dat kleinere veldafmetingen en kleinere teams kunnen zorgen voor meer speelplezier en betere ontwikkeling van talent. Dus meer balcontacten, daar komt het eigenlijk op neer. Dat willen we bij zoveel mogelijk clubs gaan testen en kijken of het praktisch haalbaar is.’’

De KNVB wil na de winterstop met een conceptversie komen voor bijvoorbeeld de indeling van competities. ‘’De komende maanden wordt het concept verder uitgewerkt. Voor de informatieavonden zijn al meer dan 1100 aanmeldingen. Eerst gaan we dus de clubs informeren. Dan hopen we feedback te krijgen van de clubs. Met deze input gaan we dan aan de slag. We proberen zowel naar de positieve als negatieve punten te kijken. Om uiteindelijk de perfecte opzet te creëren voor de pupillen’’, aldus de persvoorlichter. Ook is het volgens Groot nog nodig om de rol van onder andere scheidsrechters en coaches te onderzoeken.

BVO’s

Betaald voetbal organisaties Willem II en PSV hebben uiteraard ook een visie over hoe je voetbaltalent het beste ontwikkelt. Bastiaan Riemersma (PSV) en Jordi van de Sande (Willem II) zijn er van overtuigd dat de plannen van de KNVB een stap in de goede richting zijn.

Hockey

Sporten als rugby en hockey experimenteren al jaren met hun manier van opleiden. HC Tilburg is één van de hockeyclubs die al bezig is met de jeugd op een andere manier de sport te leren.

Conclusie

Zoals bij bijna alle veranderingen zijn de reacties ook nu verdeeld over de nieuwe plannen van de KNVB. De profclubs Willem II en PSV zijn erg te spreken over de voorgestelde manier van werken. HC Tilburg hanteert al enige tijd een systeem waarin de jeugd vooral in kleinere partijtjes speelt en dat bevalt volgens Nathan Kipp prima. Maar bij de amateurtak van het voetbal, waar de veranderingen daadwerkelijk doorgevoerd moeten gaan worden, zijn ze minder enthousiast. Twijfels over de financiën en haalbaarheid van het nieuwe plan zijn leidend. De KNVB gaat de komende maanden aan de slag om het conceptplan aan de man te brengen. Mensen met kritiek, positief of negatief, kunnen naar één van de bijeenkomsten komen om de bond daarvan op de hoogte stellen.