Suits, House of Cards, Breaking Bad en How I Met Your Mother zijn stuk voor stuk series die al een langere tijd lopen. Een gemiddeld seizoen heeft zo’n 20 afleveringen. Genoeg om lekker te binge-watchen. Maar wat maakt de (Tv-) serie zo populair? Hans Beerekamp is al 37 jaar Tv-journalist voor het NRC en helpt ons met deze vraag.

“Allereerst moet een serie een goed script hebben. Het verhaal moet zo geschreven zijn dat het interessant blijft voor de kijker. Het moet boeiend blijven. Daar zijn wel een paar trucs voor. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een plottwist of een cliffhanger. Een cliffhanger is echter niet voor elke serie geschikt. Het leent zich mee voor een dramaserie (GTST) dan voor een thriller” ,aldus tv-journalist Hans Beerekamp.

Beerekamp vervolgt “Een soap is een variant die eindeloos doorgaat. Er komen nieuwe personages om de serie interessant te houden. Zoiets werkt bij een detective niet. Een kijker merkt het wanneer de schrijvers in herhaling vallen. Om dit te voorkomen, kiezen schrijvers vaak voor ongeloofwaardige gebeurtenissen. Meestal helpt zoiets niet waardoor de kijkcijfers een neerwaartse lijn laten zien.”

Benieuwd naar hoe een scriptschrijver een serie interessant kan houden? Bekijk het filmpje hieronder. Hierin legt Arie de Rooij (scriptschrijver GTST) uit hij een serie meeslepend houdt.

Diepgang

De HBO-serie Game of Thrones (GoT) besteedde in het zesde seizoen tien miljoen euro aan elke aflevering. Even een snel reken sommetje. Seizoen 6 heeft 10 afleveringen, 10 X 10 miljoen = 100 miljoen. En dat voor 450 minuten tv-kijken. GoT is volgens Beerekamp een mooi voorbeeld van een serie die moeilijk een film had kunnen zijn. “Meerdere afleveringen per seizoen geven de mogelijkheid om meerdere verhaallijnen of nevenpersonages uit te diepen. Je kan er meer in ’wonen.’”

Volgens Beerekamp mogen series best buiten de werkelijkheid staan. Het moet alleen niet te ongeloofwaardig worden. Als dat gebeurt, valt de kijker uit. Een bepaald soort binding is dan niet verkeerd. “In die serie ben ik die en die. Kijk maar naar Breaking Bad. Veel mensen identificeren zich in Walter White. Een man die ongewild op het criminele pad is gekomen en daar eenmaal op niet meer terug kan. Dat is een relatief makkelijke manier om je kijkers te binden.”

Wat bind jou aan een serie? We hebben het aan een paar mensen op straat gevraagd.

https://soundcloud.com/user-22759056/series

Binge-watching

Het kijken van afleveringen achter elkaar is in de huidige maatschappij de gewoonste zaak van de wereld. Dit komt mede door de opkomst van aanbieders als Netflix en Videoland. “Het is nu on-demand. Je hoeft geen weken meer te wachten tot je een aflevering kan kijken.”

Beerekamp is er nog niet over uit of binge-watching iets goeds is voor de seriewereld. “Als je een bak smarties hebt en je eet in een keer de hele bak leeg. Is dat dan goed voor de chocolade industrie? In eerste instantie wel maar als je dan misselijk wordt en nooit meer smarties eet, tsja dan is het niet meer zo handig.”