Het afgelopen jaar zijn duizenden vluchtelingen naar Nederland gekomen. Volgens vluchtelingenwerk is ongeveer 10-12 procent hiervan hoogopgeleid. Hoe moet het nu verder met deze mensen? Voor hen is het vaak lastig om weer helemaal onderaan de ladder te moeten beginnen. Om deze mensen op weg te helpen zijn er verschillende projecten in gang gezet.

Hanneke Ermstrong – Regiomanager bij Stichting nieuwkomers en vluchtelingenwerk Brabant Centraal- zegt dat het overgrote deel wel wat wil doen maar daar ligt dan vaak een groot probleem, want je spreekt de taal niet. Ook is je diploma minder of niks waard en moet je weer helemaal van onderaan de ladder beginnen. ‘Je moet niet onderschatten wat dat doet met een mens’. Daarnaast komt het vaak voor dat vluchtelingen na hun verblijf in het asielzoekerscentrum worden overgeplaatst naar een andere gemeente. Daarom is het lastig om in een vroeg stadium aan de toekomst te werken. “Gelukkig is dat hier in Tilburg anders, omdat onze burgemeester Noordanus zich hier hard voor heeft gemaakt”, zegt Ermstrong.

In de noodopvang in Tilburg spreken we met Jameel Hadidi, die in Syrie werkzaam was als oncoloog en plastisch chirurg. Hij is een van de weinige vluchtelingen in de noodopvang die nog geen verblijfsvergunning en een huis heeft gekregen. “Ik ben nu 51 jaar en misschien gaat het wel drie jaar duren voordat ik weer aan de slag kan. In drie jaar gaat mijn expertise sterk achteruit. Ik moet eerst Nederlands leren spreken voordat ik weer aan de slag kan als dokter, terwijl ik wel vloeiend Engels, Frans en Deens spreek”, zegt Jameel.
Mohammed Badran, een 22-jarige student die twee jaar geleden naar Nederland vluchtte – heeft bij de VN-topconferentie maandag 19 september een speech gehouden waarin ook hij zijn kritiek uit over de lange tijd dat een vluchteling moet wachten voordat hij weer aan de slag kan.

Tilburg University

Op dit moment zijn er verschillende projecten in gang gezet om de vluchtelingen wat beter te ondersteunen in hun zoektocht naar een betere toekomst. Tilburg University organiseert een keer per maand een ‘opleidingsavond’ voor vluchtelingen. Tijdens deze avond wordt hen uitgelegd waarin het werk in Nederland verschilt met het werken in het land van herkomst. De werktijden in Syrië zijn bijvoorbeeld anders dan in Nederland. In Syrië werkt men tot 21 uur en heeft men pauze tussen 12 en 15 uur ongeveer, omdat het dan te heet is om te werken.
Aan het einde van zo’n opleidingsavond kunnen de vluchtelingen ‘speeddaten’ met werkgevers. Tilburg University hoopt door de vluchtelingen in contact te brengen met het bedrijfsleven, dat ze weer sneller aan de slag kunnen.

De universiteit heeft ook andere projecten lopen waarmee ze vluchtelingen proberen te helpen. Zo ondersteunen ze vluchtelingen met hun Nederlands maar ook met hun studie. Dit wordt gecoördineerd door Hans-Georg van Liempd, directeur van de afdeling Social and Behavioral Sciences van Tilburg University

Andere Projecten

Van der Velden –  voormalig burgemeester van Breda- opperde het idee om vluchtelingen in te gaan zetten in de bouw. De organisatie van bouw- en infrabedrijven ‘bouwend Nederland’ vindt dit een goed plan. Vluchtelingen zouden het dreigende tekort van bouwvakkers kunnen opvullen. Woordvoerder Pim Nusseler van bouwend Nederland zegt: “In de bouw hebben de vluchtelingen een toekomst. Vaste banen liggen op de langere termijn toch wel in het verschiet”.

Stichting toekomst voor de vluchteling gooit het over een andere boeg. Zij hebben een platform opgericht die microkredieten verstrekt aan vluchtelingen via crowdfunding. Via de site wiehelpjijhetlanduit.com kunnen mensen investeren in een vluchteling, zodat hij/zij succesvol terug kan keren naar het land van herkomst. Iedere maand worden twee vluchtelingen met potentie gepresenteerd. Dankzij de crowdfunding kunnen ze een opleiding volgen en uiteindelijk teruggaan naar het moederland om daar vervolgens direct aan het werk te gaan. De investeerder worden met winst in termijnen terugbetaald.

Vluchtelingen in Tilburg

Mocht je nu afvragen waar in regio Tilburg een AZC te vinden is of hoe nu ongeveer de plannen zijn; in deze tool kun je alles zien.