De laatste weken beheersen vloggers het nieuws. Van de ‘treitervlogger’ Boef tot vlogger Willem die met een nep perspasje de wedstrijd Feyenoord – Manchester United kan bezoeken. De traditionele media pikken het nieuws gretig op, terwijl ze zelf ook experimenteren met vloggen.

Door Dianne de Gruyter en Teun Stiphout

Volgens adjunct hoofdredacteur Marc Schreuder van RTL Nieuws is het lastig om een definitie van vloggen te maken: “Het begrip vlogger is een grijs gebied geworden. Frits Wester vlogt bij ons één keer per week, alleen filmt hij niet altijd zelf. Daar heb je al een issue. Ik zie vlog als een nieuwe vorm van communicatie naar het publiek via andere kanalen. Je moet het publiek via alle mogelijke manieren proberen te bereiken. Ten tijde van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hadden we een livestream via Facebook met allerlei gasten die ingestuurde kijkersvragen beantwoordden. Is dat ook een vlog?”

“Het begrip vlogger is een grijs gebied geworden”

We gingen de Eindhovense straten op en vroegen mensen naar hun mening over en gedachte bij vloggers. Daarnaast interviewden we social media-expert Erna van Poppel over de toekomst van vloggers en hun band met (social) media.  

“Zonder social media is een vlogger nergens”, vullen Milou Grunder en Nienke Krabbe van het internet marketing bureau Adwise Erna van Poppel aan. “Eigenlijk kan vloggen zonder social media niet eens bestaan. Het platform YouTube ís een social media kanaal en vormt het basiskanaal van iedere vlogger. Daarnaast versterken andere social media kanalen zoals Instagram, Snapchat en Facebook dit effect. Dankzij social media krijgen meer mensen, zoals vloggers, een podium om hun mening te geven. Voorheen was dit selecter en bepaalden journalisten alles. Nu kan iedereen Jeroen Pauw persoonlijke tweets sturen. Is dit weerwoord krachtig, dan werkt het in je voordeel.”

Incidenten

“De situaties met Rapper Boef en de vloggers uit Zaandam zie ik als incidenten. Het is zeker niet zo dat ik nu een ander beeld van bijvoorbeeld Enzoknol heb dankzij die andere jongens,” zegt Schreuder. “Ik heb de aflevering met de Zaandammers bij Pauw niet gezien, maar vind het goed dat zulke jongens ook een podium krijgen.” Schreuder denkt niet dat de media voor de onrust zorgt. “Er werd al gevlogd voordat de Telegraaf verslag deed van de onrust in Zaandam. Het is natuurlijk ook de taak van de media om ergens in te duiken als er iets speelt.”

We interviewden upcoming vlogger Julian Klop uit ‘s-Gravenzande. De twintigjarige is sinds kort zijn eigen YouTube-kanaal begonnen, waar hij elke vrijdag een nieuwe vlog online zet.

Video Vloggers from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Mashup

De NOS heeft momenteel een nieuw Youtubeprogramma met de naam Mashup. Elke woensdag nodigen de redacteuren Roel van Niekerk en Ivo Duijsings een bekende Youtuber uit om het nieuws van die week te presenteren. Mashup duurt van 31 augustus tot 31 december. Het idee van Mashup komt uit de koker van NOS Lab. Daar worden de nieuwste platformen en technologieën getest. “We doen regelmatig marktonderzoeken”, vertelt communicatieadviseur Jill Lieuw-Sjong van de NOS. “Uit een onderzoek naar kijkcijfers bleek dat het gat tussen tieners en de rest van Nederland groot was, en we willen ook jongeren bereiken. Met Mashup proberen we dat. Het nieuws wordt heel speels gebracht. We willen de kijkers op een leuke manier in contact brengen met het nieuws.”

Tot nog toe telt Mashup vier afleveringen. “Nu zitten we nog in een proeffase, en we moeten kijken of het aanslaat”, vervolgt Lieuw-Sjong. “Het gaat best oké, maar we gaan niet viral. Het is ook niet zo dat me met extreem hoge verwachtingen zijn begonnen. We zijn niet ontevreden en kijken wel hoe het loopt. NOS heeft nog geen concreet plan om vloggen structureel te gebruiken de komende jaren, maar het zal me niets verbazen als we er iets mee gaan doen.”

“NOS heeft nog geen concreet plan om vloggen structureel te gebruiken de komende jaren”

Het nieuws van Willem Vink hebben we toentertijd opgepikt. Als vloggers iets doen wat volgens ons nieuwswaardig is, besteden we daar aandacht aan. We gaan ons niet ineens richten op vloggers. Het is niet zo dat we nu meer video’s van vloggers gaan kijken om te ontdekken of ze iets nieuwswaardig uitspoken. Dat wordt door de redactie bepaald.”

De laatste tijd halen vloggers steeds vaker het nieuws. Hieronder hebben we de bekendste gevallen op een rijtje gezet.