Uit onderzoek naar de brand die afgelopen zondag plaatsvond op de Westwaal in Den Bosch is gebleken dat er asbest is vrijgekomen. De brand brak ’s morgens om 05:30 uur uit maar er werd pas 20:30 duidelijk dat er asbest in de lucht zat. Bewoners maken zich zorgen om hun gezondheid.

Een van de buurtbewoners van de Westwal vertelt tegen Omroep Brabant: “Waarschijnlijk heb ik alles al ingeademd wat ik had kunnen inademen. Daar maak ik me wel een beetje zorgen over.” In het boek ‘Asbest feiten’ van de SGS search groep staat dat wanneer iemand asbestvezels in grote hoeveelheden inademt, ze door kunnen dringen in de longen en op de lange termijn kanker en andere ziektes kunnen veroorzaken. De gemeente Den Bosch laat via Omroep Brabant weten dat de hoeveelheid asbest die in de lucht zit aan de Westwal, hoogstwaarschijnlijk niet schadelijk is voor omwonenden.

Asbest is een stof die in de jaren 80 veel gebruikt werd in de huizenbouw. Nadat er in 1993 bekend werd dat asbest schadelijk kan zijn voor je gezondheid, werd het verboden. In ongeveer 65% van alle gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd zit asbest. De stof is ongevaarlijk zolang het materiaal waar het in verwerkt is niet beschadigd wordt.

Brand

Leo Huijs, woordvoerder van de brandweer Noord-Brabant: “De hete lucht die van het vuur afslaat neemt stukjes asbest mee naar boven. Op deze manier verspreidt het zich over de omgeving.” Asbest zit vaak verwerkt in golfplaten en vloerzeil. Wanneer vuur in aanraking komt met de stof begint het te knetteren. “Als we constateren dat er asbest in het brandende pand verwerkt zit hebben we niet een bepaald protocol wat betreft het blussen. We zorgen echter wel dat we na het blussen alles in de omgeving schoonmaken.”

Afspoelen

In Den Bosch worden alle straten en auto’s in de buurt afgespoeld met water. Op deze manier stromen de neergedaalde stukjes asbest met het water het riool in. Huijs vertelt: “De asbest blijft gevaarlijk maar op deze manier zorgen we ervoor dat het niet meer de lucht in gaat. Zodra het vervuilde water het riool inloopt kunnen ze mensen er in ieder geval niet meer ziek van worden.”