Veel niet-telefonische apparaten krijgen nog steeds een 06-nummer toegewezen. Dit schrijft het AD op basis van een brief die het ACM heeft gestuurd naar providers. Hierdoor is er een tekort aan 06-nummers voor klanten. Het Ministerie van Economische Zaken hanteert een wet waarin staat beschreven dat apparaten met een 06-nummer mogen beginnen als die worden gebruikt voor mobiele telefonie. Andere apparaten moeten beginnen met een 12-cijferig nummer.

Pauline Gras, persvoorlichter bij Autoriteit Consument en Markt (ACM), legt uit waarom simkaarten die in andere apparaten zitten, zoals snoepautomaten of alarmsystemen, moeten beginnen met een 097-nummer. “Daar is een goede reden voor, want als we al die apparaten een 06-nummer gaan geven, zitten we al snel aan het maximale wat we kunnen uitgeven.”

Op dit moment zijn van de zestig miljoen beschikbare 06-nummers al 54,5 miljoen nummers uitgegeven. Dat is ongeveer 91 procent. “We weten dat er steeds meer apparaten smart worden, zoals thermostaten en parkeerapparaten op straat. Deze hebben een nummer nodig voor internetdoeleinden, maar die hoeft niet te beginnen met 06”, aldus de persvoorlichter.

Toch geven telecomproviders, ondanks de nieuwe wet, nog steeds 06-nummers uit aan niet-telefonische apparaten. Vele zijn dus al meer dan twee jaar in overtreding. Het ACM denkt dat 097-nummers niet uitgegeven worden, omdat de techniek veranderd moet worden en dat kost veel geld.

Het ACM let er op dat de wet nageleefd wordt, meldt Gras. “Wij zijn vooral toezichthouder. En om onze rol goed te kunnen uitoefenen, gebruiken wij verschillende instrumenten bij toezichthouden, zoals boetes opleggen.” Dat betekent ook dat het ACM partijen kan dwingen als zij zich niet aan de regels houden. “Als jij een simkaart voor je tablet zoekt, horen ze er een te geven die met 097 begint. Maar grote kans dat je er een krijgt die met 06 begint. Daarmee start het hele probleem”, aldus Gras.