Er zijn 286.000 studenten bezig met een mbo-studie die hen in de toekomst waarschijnlijk geen werk gaat opleveren, dit bleek uit onderzoek van Deloitte. De financieel administratieve studies zouden snel overbodig worden door automatisering en robotisering. Een van deze ‘kansloze’ studies is secretarieel, die ook op het ROC in Tilburg aangeboden wordt.

Gerard Zandberg van het ROC vertelt dat een numerus fixus volgens hem niet nodig is. “Wij kunnen er helaas niks aan doen dat dit werk in de toekomst misschien niet meer nodig is. Zolang er animo is, blijven wij het aanbieden”, vertelt Zandberg. Hij zegt dat op het ROC wel te merken is dat de aanmeldingen teruglopen, waardoor volgens hem geen numerus fixus nodig is. Op de site www.kansopwerk.nl kunnen aankomende studenten de kans op werk in cijfers zien. “Wij moeten deze site van de overheid er verplicht bijzetten, zodat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.” Het ROC kan niet zomaar een opleiding aanpassen, er is een officieel vastgestelde inhoud waar ze zich aan moeten houden. “Wij kunnen alleen kleine aanpassingen maken in de programma’s”, voegt Zanderberg toe.

Anouk Berga studeert secretarieel aan het Florijn college in Breda. Zij vertelt dat bij haar opleiding dit jaar de aanmeldingen bijna zijn verdubbeld. “Er zijn zelfs mensen op een wachtlijst gekomen.” Anouk merkt dat er nu nog veel keuze in werkplekken is, dat je bijna overal wel terecht kunt. Ze vertelt dat bedrijven je input erg waarderen door de frisse blik die je ze geeft. Bedrijven investeren volgens haar in hun opvolgers. “Ik ben van mening dat managers liever het werk uit handen geven aan hun secretaresses dan aan een computer.” Toch vindt zij wel dat er een numerus fixus moet komen op deze opleiding. “Het is belangrijk in een beroepsopleiding dat er naar je competenties wordt gekeken. Dat gaat niet in een klas van meer dan dertig leerlingen.”