De buk-raket die op 17 juli 2014 vlucht MH17 neerschoot is afkomstig uit Rusland. Zo concludeert het Joint Investigation Team (JIT) na het onderzoek wat zij de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd. Het doel is nu om de verdachten te vinden en berechten. Hoofdofficier Fred Westerbeke heeft er al het vertrouwen in dat die zoektocht gaat lukken.

Door al het bewijsmateriaal zorgvuldig te onderzoeken, heeft de JIT alle andere scenario’s over de reden van het neerstorten van MH17 kunnen uitsluiten. Volgens het onderzoeksteam is er dan ook geen twijfel over mogelijk dat het vliegtuig is neergehaald door een buk-raket en deze vanuit de Russische federatie kwam.

Buk-raket
Forensisch onderzoek wees uit dat het om een buk-raket ging. De wrakdelen en lichamen zijn beide onderzocht op sporen van het wapen. Daarnaast is eenzelfde raket tot ontploffing gebracht. Dit gebeurde op een veld met rondom de raket een wand zoals die van een vliegtuig. Het doel was het berekenen van de baan en het vergelijken van het beeld op de crashsite. Met deze resultaten konden ze het wapen concluderen.

Route
Uit het onderzoek is gekomen dat het transport via Oost-Oekraïne het land binnen is gekomen. Op de route zijn ze meerdere malen gesignaleerd, wat bewijsmateriaal heeft opgeleverd. De raket is afgeschoten op een landbouwveld in Pervomayskiy. Getuigen vertelden dat ze een enorme explosie hebben gehoord en een dikke, witte rookpluim gehoord hebben. Ook zijn er op de satellietbeelden verschillen te zien. Achteraf is er een stuk land omgeploegd, volgens omwonenden omdat het in brand gestaan had. Kortgeleden claimde Rusland radarbeelden te hebben dat Oekraïne de raket heeft afgevuurd. Het JIT heeft deze beelden nog niet ontvangen maar twijfelt niet aan hun eigen conclusies. “In dit geval betekent afwezigheid van bewijs, geen bewijs van afwezigheid”, aldus Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche.

Verdachten
Het onderzoeksteam heeft al zo’n honderd personen in beeld die iets te maken hebben met de crash. Zij hebben het of vervoeren van de buk-raket gedaan. De identiteit van deze mensen is bij de JIT ook bekend. In verband met het onderzoek worden deze niet vrijgegeven. Dat deze mensen in beeld zijn maakt ze nog niet gelijk verdachte. Westerbeke zegt dat het nu belangrijk is om zicht te krijgen op de hiërarchische structuur onder de separatisten. Het onderzoeksteam heeft er al het vertrouwen in dat ze uiteindelijk de juiste verdachten kunnen vinden en deze kunnen berechten. Dit zodat de slachtoffers gerechtigheid krijgen