TILBURG – Steeds meer jongeren kiezen voor een baan als oproepkracht in de horeca. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Desondanks verdien je met een bijbaan in deze sector gemiddeld het laagste uurloon.

Meer dan de helft van de 545.000 Nederlanders met een oproepbaan is een scholier of student. In de horeca komt een oproepbaan het meest voor, en zijn het de keukenhulpen (44%), barpersoneel (35%) en kassamedewerkers (32%) die werken op oproepbasis. De populariteit van deze baan groeit nog steeds; het percentage horecaoproepkrachten groeide de afgelopen vijf jaar van 19 naar 26 procent.

Volgens Joris Prinssen, persvoorlichter van Koninklijke Horeca Nederland, zijn er geen nadelen aan het werk als oproepkracht. ‘’Mensen kiezen bewust voor deze baan, omdat het makkelijk te combineren is met een studie of andere bijbaan.’’ Hij beschrijft het werken in de horeca als flexibel. ‘’Juist die flexibiliteit maakt dat mensen voor een horecabaan kiezen.’’

Loon
Desondanks blijkt de horecasector de slechtst betaalde sector te zijn. ‘’Dat is niet gek, we betalen naar ervaring: hoe meer ervaring en opleiding, hoe hoger je loon,’’ verklaart Prinssen. Vakbond FNV vindt de toename van oproepkrachten juist een groot probleem. ‘’Vaak gaat het om mensen die niet eens genoeg uren krijgen om het minimumloon te kunnen verdienen,’’ vertelt FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk tegen Nu.nl.