Door een undercoveroperatie van The Daily Telegraph is Sam Allardyce na nog maar 67 dagen noodgedwongen afgetreden als bondscoach van het Engelse voetbalteam. Sportwatcher Frank van den Wall Bake denkt dat de sport er goed mee wegkomt en dat vooral Allardyce er gevolgen van ondervindt.

Sam Allardyce zegt tijdens het stiekem opgenomen gesprek dat de transferregels makkelijk te omzeilen zijn. De third party rule stelt volgens hem niet veel voor. De journalisten die zich voordeden als Aziatische zakenlieden kregen zo tips om aandelen in een voetballer te krijgen. Dat wordt als een vorm van slavernij beschouwd. Van den Wall Bake: “De bondscoach is het boegbeeld van de Engelse voetbalbond en als hij slecht over de bond praat en met sluiproutes komt om diens regels te omzeilen is dat natuurlijk niet positief. Hij heeft zijn eigen graf gegraven en is onmiddellijk op straat gezet.”

Volgens de sportwatcher heeft de bond de beste maatregel om het effect te beperken al genomen. “Door hem te ontslaan hebben ze de verwachte maatregel uitgevoerd. Ze kunnen natuurlijk geen man laten blijven die ongeveer drie miljoen verdient en hen in diskrediet brengt.” De sportfanaat vindt het niet vreemd dat het gebeurt. “Overal ter wereld is wel een maas te vinden in een wet en zijn er mensen die de regels proberen te ontwijken.”

Van den Wall Bake vermoedt dan ook dat Allardyce last had van hoogmoedswaanzin. “Hij was bondscoach, een goed betaalde baan. Als mensen geld ruiken, zetten ze soms alle scrupules opzij en spelen open kaart. Daarmee heeft hij nu over zijn eigen voeten heen gepist.”

Volgens de sportkenner gebeurt zoiets niet in Nederland: “Ik denk dat het zich wel kan voordoen maar Nederland is veel kleiner. De kans dat iemand met grote bedragen aankomt is veel minder groot.”
Van den Wall Bake denkt dat het voetbal niet veel imagoschade geleden heeft. “Door het snel op te lossen, blijft de schade beperkt. Dat is het prachtige van deze wereld. Vandaag is iets nieuws en morgen al niet meer. Als iets is opgelost, is het einde verhaal.”