Het WK wielrennen staat voor de deur. Van 9 tot 16 oktober wordt er gefietst in de zandbak genaamd Qatar. Om precies te zijn in Doha. In principe rijden de renners voor hun eigen land, maar in hoeverre speelt het belang van de ploeg waar ze normaal voor rijden een rol? Arjan Schouten, wielerjournalist van het AD en Gio Lippens, wielercommentator van NPO radio 1 weten als geen ander hoe dat zit.

“Natuurlijk speelt het belang van de ploeg een belangrijke rol. De ploeg betaalt de renner en een wielerbond niet”, zo simpel is het volgens Schouten. “Als er een situatie ontstaat waarin een koploper wordt achtervolgd door drie renners, van wie er één in het dagelijks leven ploegmaat is van de koploper, zal deze achtervolger waarschijnlijk zijn benen stilhouden”, gaat hij verder. Gio Lippens is het hier gedeeltelijk mee eens: “Het hangt af van het koersverloop. Ik geloof niet dat je op voorhand kan zeggen dat de renners die bij dezelfde WorldTour-ploeg rijden tijdens een WK gaan samenwerken, maar zeker in de finale kunnen situaties ontstaan waar dat wel gebeurt.” Verder denkt hij dat elke renner zijn eigen afwegingen zal maken in de koers, al dan niet gemotiveerd door een flinke premiepot. Als voorbeeld noemt hij het WK in Florence (2013) waar Alejandro Valverde er alles aan deed om zijn landgenoot Joaquim Rodriguez niet te laten winnen.

Vooraf worden er door renners geen afspraken gemaakt, denkt Lippens. “Als dat wel gebeurt zullen ze dat nooit toegeven.” Schouten denkt dat de renners er verstandig aan doen om dat vooraf niet te doen: “Als ze slim zijn leggen ze van tevoren niks vast. Je moet namelijk maar afwachten hoe de koers zich ontwikkelt.”

Dit jaar gaat de finale waarschijnlijk uitdraaien op een massasprint. Het parcours in Doha is namelijk volledig vlak. Schouten denkt dat sprintfavoriet André Greipel dan bijvoorbeeld op steun uit Belgische hoek kan rekenen. “Greipel rijdt al jaren in dienst van een Belgische ploeg en kent veel Belgische renners beter dan zijn Duitse teamgenoten.” Lippens ziet het als een mooie puzzel: “Als je landgenoot in een kansrijke positie komt en er daarvoor een ploeggenoot teruggehaald moet worden, dan wordt er zeker gereden. Maar in een massasprint zijn er opeens andere belangen, want wie draait er vol mee in het treintje? Wie verzaakt er? Maakt een sprinter zonder treintje gebruik van de treintjes van andere landen? Dat is afwachten.”