Festileaks heeft de publieksprijs voor het meest sfeervolle festival uitgereikt aan de Zwarte Cross. Het festival in de Achterhoek laat buitenlandse festivals zoals Rock am Ring en Sziget hiermee achter zich. Het is de eerste keer dat het festival de prijs ontvangt.

Festileaks liet verschillende Nederlandse festivalgangers hun mening geven door middel van een rapport. De Zwarte Cross eindige bovenaan de lijst met een 9,7 voor de sfeer. Organisator van het festival Gijs Jolink is blij met de prijs, maar blijft wel zijn verbeterpunten zien. “We zijn heel trots op de deze prijs, omdat het toch een publieksprijs blijft. We gaan nu niet feestvieren door op de tafels te staan, maar blij zijn we zeker.”

Het festival wordt geroemd door zijn relaxte sfeer en zou volgens het rapport in tegenstelling tot hippe festivals in de Randstad niet alleen gaan om het perfecte kiekje voor op Instagram. Ook zouden mensen niet worden buitengesloten en draait het op het festival om oprechtheid.

De volledige top tien qua sfeer ziet er als volgt uit:

1. Zwarte Cross, NL (9,7)
2. Down The Rabbit Hole, NL (9,6)
3. Rock Am Ring, DE (8,9)
4. Groezrock, BE (8,9)
5. Lowlands, NL (8,8)
6. We Are Electric, NL (8,7)
7. Melt!, DE (8,7)
8. Sziget, HU (8,6)
9. Bospop, NL (8,6)
10. Dauwpop, NL (8,5)

Bekijk hieronder de geschiedenis van het festival.