De Denen beschermen, dat was het doel van de als pepperspray verpakte haarlak. De rechts politieke partij De Danskernes Parti verspreidde deze spray afgelopen weekend en kon op veel commotie rekenen. Zo werd het onder andere omschreven als discriminerend en haatdragend. Ook Dick Houtzager van het College van de Rechten van de Mens zou de situatie zo omschrijven. “Het richt zich specifiek op asielzoekers, dus volgens de zuivere vorm van de wet zou het discriminatie zijn.”

Zo’n 150 ‘asielsprays’ werden uitgedeeld in de stad Haderslev, in het zuidoosten van het land, en waren beplakt met de teksten ‘rechtmatig’ en ‘effectief’. Hoewel de spray zelf volgens Houtzager niet strafbaar is, maakt de verpakking het (volgens de Nederlandse wet) wel. “Vanwege de woorden op de spray zou het OM ervoor kunnen kiezen om een onderzoek te starten op basis van groepsbelediging en dit zou eventueel tot een rechtszaak kunnen leiden. Of dat in Denemarken ook het geval is weet ik niet.”

Ook elders in West-Europa zijn zulk soort sprays vaker verspreidt, zoals afgelopen januari met Geert Wilders, die een ‘verzetsspray’ uitdeelde. Deze was niet gevuld met haarlak maar met rode verf, welk twee tot drie dagen zichtbaar bleef. Hoewel zijn spray eveneens tegen asielzoekers was gericht, lag de focus op vrouwen die zich hiermee zouden kunnen beschermen tegen aanranders, naar aanleiding van het massale aanrandingsincident in Keulen afgelopen Oudjaarsnacht.

Houtzager vindt dat dit soort acties er voor zijn om aandacht te vragen voor immigratie op een negatieve manier. “Er wordt ingespeeld op het vooroordeel dat asielzoekers meer betrokken zouden zijn in de criminaliteit, voornamelijk meer betrokken bij het aanranden van vrouwen. Dat terwijl het niet bewezen is dat het zo is.”