Het is ongetwijfeld de meest bekende Rotterdammer: Desiderus Erasmus. Hij was filosoof, schrijver en een van de belangrijkste humanisten tijdens de renaissance. Als eerbetoon wordt er een expositie gehouden over het gedachtegoed Erasmus in de Rotterdamse bibliotheek.

Dit jaar is het precies 550 jaar geleden dat Erasmus is geboren in Rotterdam. Daarnaast bestaat het Erasmus Medisch Centrum 50 jaar en de Erasmusbrug 20 jaar. Reden genoeg om de filosoof in het zonnetje te zetten. Erasmus staat bekend om zijn afgunst tegen de kerk, maar vooral om zijn gedachtegoed.

Expositie

Tijdens de expositie kunnen bezoekers in een ruimte lopen waarin ze op muren informatie kunnen vinden over Erasmus. Verder worden ook de boeken tentoongesteld en is er ook een interactief deel. Op de muren zijn een aantal stellingen geschreven en het publiek kan dan kiezen of ze het met de stelling eens of oneens zijn. Dit gebeurt door middel van een interactief bandje, dat je bij het begin van de expositie op kan halen. Het is de bedoeling dat je het bandje om je arm doet en het vervolgens voor het interactieve eens of oneens knopje houdt. De meningen van het publiek worden op die manier verzameld en zijn te zien op een scherm.

De opening van de expositie werd verzorgd door diverse sprekers. Oud-journaallezer Philip Freriks was verantwoordelijk voor de presentatie en introduceerde Theo Kemperman, directeur van de Bibliotheek Rotterdam, en burgemeester Ahmed Aboutaleb. Na de toespraken van beide heren zorgde ‘Dichter met zijn band’ voor een muzikaal eerbetoon aan Erasmus. De afsluiting kwam op naam van basisschoolleerling Julia Simons, die een betoog over social media en vrijheid vol overtuiging voordroeg.

Hoog bezoek

Bij de opening was niemand minder dan Koning Willem-Alexander aanwezig. Hij mocht de officiële opening van de expositie voor zijn rekening meenemen. Na de opening mochten de Koning en de burgemeester de expositie bezoeken, onder leiding van de directeur van de bibliotheek.

Bron: Eric Fecken

In 2016 heeft Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met de Willem de Kooning Academie een game ontwikkeld over Erasmus. Deze game laat spelers op een actieve manier beseffen dat de waarden van Erasmus ook waardevol zijn voor wie nu leeft.

Waardering

Desiderus Erasmus krijgt nog steeds veel waardering. Dat blijkt wel uit het feit dat een aantal jaar geleden een brug in Rotterdam naar de Nederlandse priester is vernoemd: De Erasmusbrug. In 2016 bestaat de brug 20 jaar. Niet alleen de brug is naar Erasmus vernoemd, maar ook een medisch centrum. Het Erasmus MC behoort tot het grootste medisch centrum van Nederland.

In de binnenstad van Rotterdam komen nieuwe citaten van Erasmus te hangen. De citaten zijn in neonletters en in het speciale Erasmus lettertype, dat in Basel (stad waar Erasmus stierf) is ontwikkeld, geschreven.

In de Erasmusweek, die plaatsvindt van 23 tot 29 oktober, wordt de geboorte van Erasmus gevierd. Het vieren gebeurt met verschillende activiteiten, die door de hele stad plaatsvinden.

(Foto’s gemaakt door Eric Fecken)