De Groningse studentenvereniging Vindicat komt opnieuw in opspraak. Na het publiceren van een ‘bangalijst’ belandde er gisteren een jongen in het ziekenhuis met hersenletsel. De jongen zou tijdens de introductie geslagen zijn door andere korpsleden. Zes leden zijn voor de rest van de introductie geschorst. 

Vindicat doet zelf onderzoek naar het incident en verwacht over twee weken resultaten te hebben. In de tussentijd doet ook de woordvoerder van de Landelijke Kamer voor Verenigingen (LKvV) geen uitspraken over het incident: “Wij weten niet precies wat er is gebeurt, maar wachten het onderzoek van Vindicat af. Als blijkt dat er regels zijn overtreden, dan gaan wij om de tafel zitten om eventuele vervolgstappen te bespreken.”

De LKvK hanteert geen richtlijnen omtrent ontgroeningen. “Regels over ontgroeningen en introducties worden gemaakt door de studentenverenigingen zelf en de daarbij aangesloten universiteiten en hogescholen. Wij hebben daar zelf geen enkele vorm van inspraak in.”

Uit de hand gelopen ontgroeningen

Het incident in Groningen volgt op een langere reeks van ongevallen bij studentenverenigingen. Toch zijn ontgroeningen volgens de LKvK nog steeds onlosmakelijk verbonden aan een studentenvereniging. “Iedere vrijwilliger moet zijn of haar eigen steentje bijdragen aan de vereniging. Je wilt als oudejaars weten of er hart voor de vereniging is en toewijding. Dat wordt op deze manier gemeten. Wij zien dit niet snel verdwijnen in de korpsen en hopen ook dat dit niet hoeft te verdwijnen.”

Niet alleen bij Vindicat vonden incidenten met aspirant-leden plaats. Nederlandse studentenverenigingen kennen een lange geschiedenis van uit de hand gelopen ontgroeningen met zelfs dodelijke slachtoffers als gevolg.