Hongarije gaat stemmen. President Viktor Orbán vraagt zijn bevolking om advies over het Europese vluchtelingenbeleid. Onlangs presenteerde de Europese Unie een verdeelsleutel waarin staat hoeveel vluchtelingen ieder Europees land op moet nemen. Volgens Orbán kan de EU dat niet voor Hongarije bepalen, hij wil zelf de regie houden. Die kwestie staat ook centraal in het referendum: mag de EU een asielquota opleggen?

“Wilt u dat de Europese Unie voorschrijft dat niet-Hongaarse burgers zich kunnen vestigen in Hongarije zonder toestemming van het parlement?”

Hongarije staat niet bekend om haar positieve opstelling tegenover vluchtelingen. Amnesty International kwam onlangs met een rapport waaruit blijkt dat er veel geweld wordt gebruikt tegen vluchtelingen in het land. Hongarije zou zelfs vluchtelingen opsluiten zonder opgaaf van reden. Woordvoerder Emile Affolter van Amnesty snapt het sentiment in Hongarije: ”Maar dat mag nooit een reden zijn om geweld te gebruiken.” Volgens Affolter valt het Europese vluchtelingenprobleem reuze mee. ”Ongeveer 95 procent van de Syrische vluchtelingen wordt buiten Europa opgevangen. Denk aan landen als Libanon, Jordanië en Turkije.”

‘Moslims net als Duitsers na WOII’
Orsaya Hertzinger-Snijders heeft Hongaarse roots. Ze is een zogenoemd halfbloedje. Volgens haar is de opstelling naar de voornamelijk islamitische vluchtelingen logisch. ”Hongarije is jarenlang bezet geweest door Turkije. Het land is daarom veel voorzichtiger met mensen die dit geloof aanhangen, dat zit heel diep.” Volgens Orsaya is het te vergelijken met het sentiment in Nederland na de Tweede Wereldoorlog richting de Duitsers. De Nieuwsredactie sprak beiden over het aankomende referendum. Er staat veel op het spel. Als het volk zondag néé zegt, wat de verwachting is, dan neemt de druk op de EU en andere Europese landen toe. ”Het kan wel eens gebeuren dat er een hek rond Hongarije wordt geplaatst die immigranten tegenhoudt”, aldus Orsaya. Andere Oost-Europese landen kijken volgens haar al mee. ”Die kunnen weleens gaan volgen.”

De verdeelsleutel waar het over gaat, wijst een kleine 1300 vluchtelingen aan Hongarije toe. In Nederland zijn dat er drie keer zoveel. In de kaart kun je precies zien hoe de vluchtelingen over Europa worden verdeeld, als het aan Brussel ligt tenminste.


Foto: Google Maps