De stichting Hart voor Oss wil in 2017 AED-drones realiseerbaar maken. De AED-apparaten die nu aan de muur hangen worden aan een drone gekoppeld. Vanaf volgend jaar kan het zo maar eens zijn dat je ze door de lucht ziet vliegen.

Als het idee realiseerbaar is, vliegen de drones straks met een snelheid van 100 tot 125 kilometer per uur op een hoogte van 80 tot 90 meter boven Oss. Jeroen Boeijen is de voorzitter van stichting Hart van Oss. “Het hoogste punt in Oss is 70 meter, dus dat hebben we zo uitgedacht dat de AED-drone nergens tegenaan botst. Hij stijgt haaks op en als hij recht boven de locatie is, laat de drone zich langzaam zakken”, zegt Boeijen.

De drone wordt op afstand bestuurd vanuit de Brandweerkazerne in ’s-Hertogenbosch. “De AED-drone zal ook in grotere steden realiseerbaar zijn, omdat hij altijd 20 meter boven het hoogste punt van de stad zal vliegen.”, zegt Boeijen. “Ook s ’nachts zal het vliegende AED-apparaat niet voor overlast zorgen. Door middel van lichtsignalen maakt hij kenbaar aan de mensen in de omgeving dat hij langzaam aan het landen is.”

Wettelijk is het mogelijk om als bedrijf of stichting een vergunning te krijgen om te vliegen met drones. Karim Moestafie is woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Moestafie: “Op dit moment ligt de wetgeving omtrent drones achter op de technologie. Daarom hebben we afgelopen week een wetsvoorstel ingediend om voor het einde van dit jaar het vliegen met drones te vergemakkelijken voor commerciële bedrijven en te bemoeilijken voor particulieren.”