Het is nog onzeker of ANWB-cursus Breed Overleg Ouderen en Mobiliteit (BROEM) in de toekomst door zal gaan. Dat verklaart persvoorzitter Ad Vonk. Het doel van deze cursus is om mensen langer mobiel te houden in het verkeer, maar wel op een veilige manier.

“Marketingtechnisch gezien lijkt het ons niet goed om ermee door te gaan”, aldus Vonk. “De komende tijd gaan we overleg plegen en kijken we of de cursus nog door kan gaan.”  Daarnaast zou volgens hem de ‘subsidiepot’ leeg zijn. Uit onderzoek van de Rijksoverheid over ouderen in het verkeer blijkt dat maar 1% van de ouderen wel eens een opfriscursus bezoekt. Dit is volgens Vonk ook een van de redenen dat BROEM er waarschijnlijk mee gaat stoppen. “In plaats van deel te nemen aan BROEM kun je als oudere ook een rijschool opbellen en een proefles volgen. Daar wordt de rijvaardigheid opnieuw getest. Dat is makkelijker en veel sneller.”

Op dit moment is de wielerbond bezig met ‘ANWB Automaatje’. Hierbij worden ouderen vervoerd door vrijwilligers om op deze manier de eenzaamheid onder deze bevolkingsgroep te voorkomen. “Dit hebben we tot nu toe alleen uitgevoerd in Barneveld en Woerden.” Vonk verklapt: “We zijn er heel tevreden over en we gaan het zeker uitrollen over de rest van Nederland.”