De eerstejaarsstudenten van Fontys sporthogeschool helpen tijdens de marathon in Eindhoven weer een handje mee. De organisatie is blij dat de opleiding dit doet. Ook al hebben niet alle studenten er evenveel zin in.  “Ik moest dus vrij vragen voor werk om de hele dag met zo’n kilometerbord omhoog te staan, ik was liever gaan werken hoor”, zucht een studente die haar tasje met benodigde informatie komt ophalen.

In kleine groepjes komen de eerstejaars studenten van de opleiding sportkunde het lokaal binnen. Hier moeten zij een tasje ophalen waar informatie over de dag zelf in zit. In het lokaal zit derdejaarsstudent Levi Splinters. Levi begeleidt samen met vier andere derdejaarsstudenten de eerstejaars op de dag van de marathon. Dit doet hij voor zijn minor (een sportevenement organiseren). Het is de bedoeling dat hij hierdoor werkervaring opdoet die hij daarna kan gebruiken in het organiseren van zijn eigen sportevenement.

De eerstejaars zijn opgedeeld in vier groepen: waterpost, parcoursbewaking, kilometeraanduiding en koffie brengen. “Iedere groep is verantwoordelijk voor een klein onderdeel en dat wordt erg gewaardeerd door de organisatie van de marathon”, zegt Levi. In totaal zijn er 1300 vrijwilligers aan het werk tijdens de marathon, waarvan er in totaal 278 van de Fontys sporthogeschool zijn. “Het scheelt de organisatie een hele hoop werk als ze weten dat de FSH over een deel van de organisatie de verantwoordelijkheid neemt. Dan hoeven ze daar niet meer naar om te kijken”, vertelt Liselotte Mulders, coördinator van de samenwerking tussen de FSH en de stichting marathon Eindhoven.

De studenten mogen kleine klusjes doen zoals water aangeven, of het parcours vrijhouden. Maar daar gaat het volgens Mulders niet alleen  om: “Mede doordat ze nu onderdeel zijn van de marathon komen de studenten erachter dat het een hele operatie is om zo’n evenement te organiseren en dat er verschillende belangen achter zitten.” Overigens is water aangeven aan een hardloper een hele kunst, wist Levi te melden: “Daar zijn allerlei regels aan verbonden en het vraagt een heuse tactiek hoe je het bekertje het best kan aangeven. Op de dag zelf  komt  een hardloper er uitleg over geven.”

Muziekfestival

Dit jaar is het voor de 33e keer dat de marathon wordt gehouden. Het evenement vindt plaats op zondag 9 oktober. Ook dit jaar zullen er Afrikaanse toplopers aanwezig zijn. De nummer één van vorig jaar, de Keniaan Stephen Chebogut en de nummer twee, de Ethiopiër Deribe Robi, zijn van de partij. De organisatie wist ook de winnaar van de marathon van Rotterdam te strikken, de Keniaan Kipserem. Nieuw dit jaar is het eigen muziekfestival dat het evenement heeft gekregen, waar onder andere DJ La Fuente zal optreden.