“Vrijheid, vrijheid, Syrië wil de vrijheid!”, “Weg, weg, Assad, Assad, weg” en “Stop de bommen in Aleppo!” Allemaal kreten die tijdens de demonstratie tegen de Russische ambassade werden geroepen. Achter een hekwerk staan tientallen mensen. Ze demonstreren tegen de Russische ambassade en de bombarderingen in Aleppo. De spandoeken die ze bij zich dragen zijn versierd met leuzen in het Nederlands en Syrisch. ‘#Save Aleppo’ en ‘Stop bombing in Aleppo’ zijn hier voorbeelden van. Ze staan ergens voor, en willen dat graag duidelijk maken. Niks houdt hen tegen, ook de regen niet.

Op vrijdag 30 september had een aantal groepen zich bij elkaar gepakt om te gaan demonstreren in Den Haag bij de Russische ambassade. Amnesty international, Pax en het Syrische Comité vergaderden voorgaand aan de demonstratie met de Russische ambassade over de toestand in Aleppo. De organisaties hadden ook sprekers meegenomen om mee te demonstreren.

De demonstratie begon met een hevige regenbui, maar de demonstranten bleven staan. Ze hadden een doel en de regen hield ze niet tegen om dit over te brengen op de ambassade. Zij stonden daar voor de mensen in Aleppo. Veel van de demonstranten komen zelf uit Aleppo. Anderen kennen mensen die in Aleppo wonen. Na de regen werden ze beloond met warme zonnestralen die de vredigheid waarmee zij demonstreerden goed versterkte. “Stop met bombarderen van de burgers in Aleppo.”

Amnesty International

Eduard Nazarski, directeur van Amnesty international, was een van de sprekers en aanwezig bij de vergadering. “De bombardementen die de Russen uitvoeren in Aleppo zijn de laatste dagen schrikbarend toegenomen. Het zijn vooral de burgers die het slachtoffer zijn van deze oorlog. We hebben documentatie dat de Russen doelbewust en systematisch gericht burgers aanvallen. Wij willen dat de Russen hiermee stoppen. Dit gaat in tegen het internationaal humanitair recht en oorlogsrecht. Burgers mogen geen slachtoffer worden van een oorlog. De Russen reageren erg ontwijkend. Ze zeggen dat het nog maar de vraag is wie de bommen heeft afgevuurd. Ze vinden dat hier onafhankelijk onderzoek naar moet worden gedaan.”

Pax

Een andere spreker die zijn stem liet horen en bij de vergadering was Freek Landmeter, directeur van Pax (vredesorganisatie). “Wij staan hier te demonsteren tegen het bombarderen van onschuldige burgers in Aleppo en daarbuiten. Het doelbewust bombarderen van burgers is een oorlogsmisdaad. De ambassade zegt dat ze terroristen bombarderen, maar wij weten dat ze doelbewust bommen gooien op de burgers en kinderen. Wij hebben hen opgeroepen daarmee te stoppen. Dit is gewoon onacceptabel. Wij hebben gevraagd dit door te geven aan de autoriteiten in Moskou. Ze zullen hiervoor ter verantwoording worden geroepen en terug moeten aan de onderhandelingstafel. Hier is alleen maar een politieke oplossing voor.”

Mohanned

“Verrader, verrader, hij die zijn eigen volk vermoord is een verrader. Hij die zichzelf beschermd met buitenlandse macht tegen zijn volk is een verrader. Hij die achter de poorten staat van een machtige stad als Aleppo en zijn volk bedreigd is een verrader.” Mohannad Sharrouf is een van de demonstranten die zelf uit Aleppo komt. “Ik had het gevoel dat ik hier moest zijn. Ik moet laten zien en schreeuwen. Misschien hoort de wereld ons dan. Misschien hoort onze ‘geweldige’ president deze worden en zal hij stoppen zich te verschuilen achter de macht van buitenlandse macht tegen zijn eigen volk.” Mohannad is een van de krachtige stemmen die te horen zijn tijdens de demonstratie.

Foto’s door: Floor Lieskamp

fotoreportage-demonstratie-in-den-haag-7
De Syrische onafhankelijkheidsvlaggen werden gedurende de demonstratie omhoog gehouden.

fotoreportage-demonstratie-in-den-haag-8
Zowel jong als oud kwam protesteren. Deze man droeg samen met een andere man een regenboogvlag met het woord ‘vrede’ erop geschreven.

fotoreportage-demonstratie-in-den-haag-9
mannen van het Syrische Comité gaven leiding aan de verschillende kreten en teksten die te horen waren.

fotoreportage-demonstratie-in-den-haag-15
Vanuit Amnesty werden borden met verschillende teksten opgehouden. In zowel Nederlands, Arabisch en  Russisch.

fotoreportage-demonstratie-in-den-haag-16
Mensen spraken en riepen hun kreten vol emotie.  De demonstranten hielden een groot spandoek vast met de tekst: Stop Bombing Aleppo

fotoreportage-demonstratie-in-den-haag-17
”Met witte helmen tonen we onze solidariteit met de inwoners van Aleppo”, legt de organisatie uit.

mohannad-sharrouf
Mohannad Sharrouf komt uit Aleppo. Zijn stem was het meest krachtig tijdens het protest. Met zijn woorden kreeg hij alle demonstranten in stilte.

save-the-childeren
Amnesty international, Pax en het Syrische Comité waren alle drie aanwezig op de demonstratie om zich ook te laten horen. Hier spreekt de woordvoerder van: Save the childeren.

fotoreportage-demonstratie-in-den-haag-18
Het protest verliep vreedzaam. Er werd achteraf nog nagepraat