Jaarlijks wordt door vereniging De Hollandsche Molen de publieksprijs uitgereikt aan de molen met het beste restauratieplan. Dit jaar zijn er van de negen inzendingen nog vier genomineerde molens overgebleven. Net als de vorige edities staat er weer veel op het spel. Met een geldbedrag van €50.000,- kunnen de restauratiewensen van de molenaars werkelijkheid worden. De Korenbloem uit Ulvenhout, een van de genomineerden, hoopt vurig op de grote prijs.

 “Door een aantal eisen die wij stellen aan de deelname zijn deze laatste vier overgebleven. Het restauratieproject dat door molenaars aangedragen wordt, moet er goed uitgewerkt zijn”, zegt Nicole Bakker adjunct, directeur van De Hollandsche Molen. De prijs wordt sinds 2011 uitgereikt. Niet elk jaar werd er volgens Bakker aan deze voorwaarden voldaan. “We hebben in de vorige edities ook aanmeldingen gehad die maar uit A4’tjes bestonden. Het plan om die 50.000 euro te winnen moet heel goed uitgedacht zijn.”

De Hollandsche Molen wil met dit evenement aandacht krijgen voor molens bij het grote publiek. Om dat voor elkaar te krijgen, is er aan dit evenement een geldprijs opgehangen.” Bakker is overtuigd dat de molenprijs leeft onder mensen. “Zeker, het begint al meer te leven. Lokaal gezien trekt het al veel aandacht. De dorpen van genomineerde molens hangen vol spandoeken. Daarnaast is het belangrijk dat molens er goed bij staan in ons land.”

Er worden verschillende molenwedstrijden georganiseerd. De molenprijs is volgens de organisatie een extraatje. Onder de deelnemers zijn er verschillende wensen om de molens te restaureren. Molen De Korenbloem uit Ulvenhout is één van de overgebleven molens die kans maakt op de grote geldprijs.