Buiten is de zon gerezen, maar is het nog steeds koud. In de vroege morgen loopt een grote stoet mensen richting de Jan Massinkhal in Nijmegen, want TomoFair 2016 staat voor de deur. De stoet bestaat uit verschillende soorten mensen, van springende kinderen tot verklede volwassenen. Een ding heeft de groep wel gemeen, iedereen lacht.

TomoFair 2016 is een evenement waarbij de Japanse cultuur centraal staat. Alles wat met het moderne Japan te maken heeft kan je op de beurs vinden. Dat varieert van lekkere traditionele gerechten, tot videogames, tot de meest maffe kleding. Voor de ‘Japanofiel’ is het de place to be dit weekend.

In de rij staat een groep meiden, verkleedt als volleyballers van de anime-serie ‘Haikyu!!’, ongeduldig te wachten. Een lange schaduw met gepiekt haar en een gigantisch zwaard loopt de groep zonder om te kijken voorbij. Terwijl de meiden over het zwaard beginnen, is er tien seconden later weinig meer te horen van hun stemmen vanwege de muziek die van het terrein af komt. Geen liedjes van Taylor Swift of Justin Bieber, maar wel een groep verklede bezoekers die fanatiek bezig is bij een karaokeset. TomoFair 2016 is in volle gang.

img_20161002_133403

Coole Cosplay

Het trio volleybalsters is lang niet de enige groep die verkleedt naar Nijmegen is gekomen. Tientallen gasten hebben zich uitgedost om hun (vaak beeldschone) creaties aan de wereld te tonen. Een spektakel waar carnaval een puntje aan kan zuigen. Op zaterdag was daar dan ook de ultieme manier voor hen om zicht te bewijzen, op die dag was de Cosplay Catwalk, een wedstrijd waar de mooiste kostuums in het zonnetje werden gezet.

Maar ook op zondag, zonder Cosplay Catwalk, ziet het zwart van de mensen die zich hebben verkleedt als hun favoriete held, of schurk. Vaak gebeurt dit verkleden op basis van nog een groot Japans fenomeen, namelijk manga en anime. Japanse stripboeken en cartoons, zoals Pokémon, die ook in Nederland bij een grote schare mensen populair zijn.

Naomi van Gestel is een van die cosplayers. In de zaal waar het evenement plaatsvindt, valt Naomi op. Ze heeft een grote zwarte jurk aan die ze moeiteloos achter haar aan sleept. Terwijl ze overal op de beursvloer te vinden is om met mensen een praatje te maken, neemt ze even pauze. Achter één van de televisies is een plekje vrij en ze pakt een controller om Super Mario te spelen, gamen is één van haar hobby’s zegt ze later.

img_20161002_121804

Naomi heeft vandaag een eigen creatie aan, zo vertelt ze terwijl ze de controller neerlegt. “Het is een steampunk thema. Mijn vrienden en ik zijn erg fan van steampunk en we hebben allemaal zo’n outfit aan. Ik ben er overigens ook niet heel lang mee bezig geweest, de meeste dingen maak ik niet zelf maar ik stel het samen om een leuke outfit bij elkaar te krijgen. Ik was er geloof ik na een dag al mee klaar.”

Megavette Merchandise

Terwijl er met de Cosplay Catwalk gedacht is aan de ervaren cosplayers, kunnen ook beginnende Japan-liefhebbers zich vermaken op de beurs. Waar je ook maar om je heen kijkt, kan je een stukje Japan mee naar huis nemen. Het aanbod varieert van zeldzame manga, naar Japanse cosmetica, tot jurkjes die je in de gemiddelde anime-serie ziet terugkomen.

img_20161002_120305

Behalve producten die in Nederland ook orde van de dag zijn, zoals kleding, boeken of noedels, staan er ook verschillende kraampjes die iets verder gaan met producten. Er staan nepzwaarden waar de gemiddelde samoerai jaloers naar kijkt, (nep)gasmaskers welke recht uit de Eerste Wereldoorlog lijken te komen en ongelooflijk veel poppetjes die als versiering van je kast kunnen dienen.

img_20161002_120541

Bezoeker Andrew Karijo is één van de vele bezoekers wie zich liet verleiden tot een aankoop. “Ik heb sleutelhangers van Naruto en Fairytale gekocht [anime/manga-series red.]. Eentje voor mezelf en een voor mijn neefje, we zijn allebei gigantisch fan van beide series.” Daar wil Karijo het ook bij laten, de souvenirs zijn niet de reden waarom hij naar TomoFair is gekomen. “Ik was nieuwsgierig. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier kom en ondanks dat het kleiner is dan ik had verwacht, vind ik het wel heel leuk.”

img_20161002_135738

Een leuke souvenir is niet de enige factor welke voor veel mensen als een magneet op hun portemonnee werkt. Ook aan heerlijk eten wordt gedacht op de beurs. Of je het nu per direct opeet bij één van de vele kraampjes, of mee naar huis neemt om later op te warmen. De Japanse cuisine is volop aanwezig in Nijmegen.

Speciale spellen

Een Japanse beurs is niet compleet zonder games. Het land van de rijzende zon gaf de wereld onder andere Donkey Kong, Mario en Zelda en is ook in het heden de geboorteplaats van vele fantastische spellen. Om de gigantische aap en de loodgieter met de rood-blauwe overal nog eens te eren, is een deel van het evenement gereserveerd voor videogames.

img_20161002_115839

Niet alleen de nieuwste spellen krijgen een plekje op één van de tafels, ook bezoekers met een hart voor oude games kunnen hun hartje ophalen. Zo zijn er spelcomputers terug te vinden die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn uitgekomen. Verder zijn er ook een aantal bedrijven die hun nieuwste creaties hebben geleend, zodat mensen eerst nog even kunnen testen, voor ze hem thuis voor de televisie spelen.

img_20161002_134627

Terwijl de zon alweer van plan is onder te gaan, gaat TomoFair 2016 nog lang door. Of het nu een man in een Pokémonpak is die een interactief verhaal vertelt aan een groep bezoekers, een persoon die als priester talloze mensen inspireert of Henk die bezig is met de verkoop van zijn Hete Hentai, TomoFair 2016 is nog steeds vol leven.

img_20161002_122831