Eet jij minstens een dag per week geen vlees? Dan ben jij een zogenaamde ´flexitariër’, net als 67% van de Nederlanders. Dat percentage blijkt uit een onderzoek van de organisatie Natuur & Milieu.

De vleesconsumptie in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink verminderd; men eet 500 gram vlees minder per persoon per jaar. Volgens Talitha Koek, persvoorlichter van Natuur & Milieu, komt dat door populaire foodblogs. “Gezond eten is tegenwoordig een hip onderwerp, daarom is er de laatste tijd steeds meer aandacht.”

De helft van de ondervraagde Nederlanders vindt behoefte aan variatie in maaltijden de voornaamste reden om minder vlees te eten. Daarnaast vindt men het milieu, dierenwelzijn en zijn eigen gezondheid belangrijk.

Ondanks de afnemende vleesconsumptie blijken vleesvervangers, zoals tofu en soya, niet populairder te worden. Volgens Koek is een vleesvervanger niet altijd nodig. “Je kan ook bijvoorbeeld cashewnoten door je wokgerecht gooien, in plaats van stukjes kip. Er zijn genoeg smaakvolle alternatieven waar ook goede eiwitten inzitten.”

Natuur en Milieu hoopt in de toekomst de hoeveelheid vleesetende Nederlanders nog meer te verminderen, maar het land totaal veganistisch maken staat niet op de kaart. “Dat is simpelweg niet haalbaar; mensen houden van gevarieerd eten en daar hoort vaak vlees bij,” aldus Koek.