Nietzsche riep het natuurlijk allang: ‘’If you want to have fon, do a hackathon’’. Het is iets wat uiteraard ook niet mag ontbreken op de techbeurs World of Technology & Science, waar twee studententeams (en een vis) met elkaar strijden om de beste Smart Home.

‘Zo creatief mogelijk’: dat is het doel van de teams. Mag ook wel, gezien het winnende team met alle tools en technologie naar huis mag. Als daar toch je hormonale perpetuum mobile niet van gaat bewegen, dan snappen wij het ook niet meer.

‘’Er hadden eigenlijk vier teams moeten zijn, maar er zijn er dus maar twee’’, begint één van de mannen van ‘team Nederland’ te vertellen. Het klinkt een beetje treurig, maar dat mag de motivatie van het kwartet niet drukken. Ze nemen het op tegen The Domotic Boys – vijf Vlaamse mannen en een vis – met als opdracht om creatieve methoden tot verlichtingsaansturing te verzinnen. Het licht moeten de heren er echter nog een beetje in zien, ‘’maar we zijn pas drie uur bezig, hè’’.

Domotic boys @ Hackaton
Terwijl de jaarbeurs verder volloopt met mannen wiens horloge meer technisch vermogen heeft dan de pacemaker van menig familielid, geven de teams een korte uitleg bij hun plan. Smartwatches met sensoren, laserstralen en chips komen voorbij, maar uiteindelijk komt het meeste gebruiksgemak bij de Belgen neer op de toegankelijkheid van een smartphone. Traceren, aanpassen en zodoende een omgeving creëren die naadloos aansluit op de behoeften van de bewoner. ‘’Bij binnenkomst begint alles gelijk te draaien, net zo lang tot de gebruiker de betreffende zone weer verlaat’’, verklaren de mannen bij hun visionboard.

Team Nederland
Het Nederlandse team houdt zich meer bezig met alternatieven voor de smartphones. Want waarom makkelijk denken, als je ook simpelweg je polsmotoriek in de strijd kan gooien? ‘’Met een bepaalde beweging kun je zo het licht reguleren’’, legt één van de studenten uit. Via een monitor zijn de pieken en dalen te zien van hun sensor, waarmee de lichtsterkte dus letterlijk – jawel – uit de losse pols komt. ‘’Echter moeten we er nog even achter komen hoe we dit zo sociaal verantwoord mogelijk uit gaan voeren’’, gaat een ander door – al wild zwaaiend met zijn polsen.

dsc_0020

De creatieve beweegtechniek mag echter niet baten voor de Nederlanders: het team van the Domotic Boys gaan er namelijk met de daily challenge vandoor. Geen reden tot paniek bij de studenten: er schuilt tenslotte nog het geluk van drie dagen beursgebouw. Zo kunnen de teams al hun ‘technische uitdaging en fun factor’ uit de hallen laten knallen. Met vissen en thermostaten, bijvoorbeeld.

‘Alsof het nog niet leuk genoeg is, doen we ook creatief met vis’
‘’Die vis? Dat is Jos. Die willen we automatisch kunnen voeren’’, vertellen de Domotic Boys. ‘’Het is nog niet ons spannendste project: we houden ons liever met lasers bezig.’’ Allemaal erg veelbelovend, al vinden ze de constructie zelf een beetje tegenvallen. ‘’We hadden eigenlijk verwacht dat het een echt huis zou zijn’’, stellen onze zuiderburen. ‘’Ook vind ik het een beetje vreemd dat er maar twee teams op kwamen dagen. De anderen zijn gewoon niet gekomen’’, vullen hun concurrenten aan. Their loss, dan maar. Desalniettemin vermaken de teams zich prima, tegenover de stand met explosievrije zaklampen.

dsc_0030