Op zoek naar een light versie van je rave-medicijn? Dan is er een nieuw alternatief: 4-fluoramfetamine. De designerdrug stijgt in populariteit, terwijl we er bijna niks van weten. Riskante zaak dus.

“Als je weet dat je bloeddruk problemen hebt moet je het niet doen”, zegt een medewerker van de drugs-infolijn van het Trimbos Instituut. “Ook bij hoofdpijn na gebruik moet je er mee stoppen. Eigenlijk raad ik de drug helemaal af, omdat er nog helemaal geen onderzoek naar gedaan is. Er is een vermoeden dat het schadelijker is dan XTC.”

Maar wat maakt 4-fmp nou zo riskant? De RIVM heeft hier onderzoek naar gedaan en schrijft: “De schadelijke effecten van 4-FMP zijn vergelijkbaar met die van amfetamine en MDMA: een verhoogde lichaamstemperatuur en overstimulatie van het centrale zenuwstelsel. Gevolgen hiervan zijn hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen en een gevaarlijk hoge bloeddruk.”

Incidenten

In 2015 waren er 184 incidenten door het gebruik van 4-FMP, dit was in de jaren daarvoor aanzienlijk lager. Zo waren er maar 55 in 2014. Ook niet onbelangrijk is dat bij bijna driekwart van alle geregistreerde 4-FMP-gebruikers in 2015, de gebruiker – naast de designerdrug – ook een andere drug gebruikt, meestal XTC. Bij 50 van de incidenten in 2015 (27%) was 4-FMP de enige gebruikte drug.

Nu kunnen we blijven praten over alle mogelijke risico’s en onderzoeken, maar daar worden we niet veel wijzer van. Deze x-aantal gebruikers van de drug vertellen over hun ervaringen.


Ik had nog nooit zo veel hoofdpijn gehad in mijn leven.


Lisa (20)

Wat is jouw ervaring met 4-FMP?

Eigenlijk heb ik iedere keer dat ik het heb gebruikt, ik denk zeven keer, goede ervaringen gehad. Ik voelde me lekker en heb gewoon veel kunnen dansen. Eén van deze keren verliep het minder goed. Ik voelde me prima, maar ik kreeg er een hele pijnlijke en stekende hoofdpijn bij. Ik werd misselijk en moest constant overgeven.

Ah wat naar. Welke keer is je naast deze het meest bijgebleven?

Mijn allereerste keer. Dat was echt geweldig. Na tien minuten voelde ik me heerlijk, kon niet meer stilstaan en heb alleen maar gelachen. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld

Lekker hoor, maar hoeveel wist je toen eigenlijk van 4-FMP?

Toen het net op de markt kwam heb ik voor info gevraagd bij de smartshop. Daar kon je het toen nog in vloeibare vorm halen. Zij vertelde mij dat het eigenlijk dezelfde werking had als XTC, alleen ben je wat helderder in je hoofd. Voor de rest wist ik pas ongeveer na een half jaar dat het eigenlijk heel schadelijk kan zijn. Toen kreeg één van mijn vriendinnen een ontregeld hartritme. Daarna las ik steeds meer artikelen over wat er allemaal mis kan gaan.

Is dit een reden om het niet meer te gebruiken?

Ik heb het voor het laatst gebruikt op het festival Lowlands. Dit verliep allemaal prima en ik heb nergens last van gehad. Nu ga ik binnenkort weer naar en feestje en wil ik het eigenlijk weer gebruiken, maar toch ben ik er nu angstiger.

Zou je dan niet eerder een drugs gebruiken waar meer van bekend is?

Ik gebruikte altijd XTC, maar daar voelde ik me niet meer lekker op. Ook werd ik er vaak misselijk van. Speed vind ik niks en MDMA vind ik geweldig, maar niet voor feestjes

Kun je het vergelijken met andere drugs?

Ja eigenlijk krijg je dezelfde energie als XTC, alleen ben je minder space. Je gaat niet hallucineren en je kunt nog helder nadenken.

Minder space?

Het bekende, hey staan daar nou hekken? Of waarom staan daar sta-tafels, terwijl dat niet zo is. Ook zijn de lichtjes minder indrukwekkend

Maar oké, je hoort dus wel veel slechte ervaringen over 4-FMP. Heb jij nou tips voor mensen om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld niet bad gaat?

Ik zou eigenlijk gewoon adviseren om het niet te gaan gebruiken, omdat er zo weinig over bekend is. Toen ik bad ging, dacht ik echt dat ik dood zou gaan. Ik had nog nooit zo veel hoofdpijn gehad in mijn leven. Ik heb toen veel suiker gedronken – geen Red Bull of cafeïne – en na ongeveer twee uur werd het weer wat beter.

Maar toch wil je het nog een keer gebruiken ?

Ik zou het wel willen, want het is leuk. Maar ik moet in dat opzicht gewoon denken aan mijn lichamelijke gezondheid en verder kijken of er iets anders leuks te vinden is.


Beetje blijheid van MDMA, energie van speed en dan kraakhelder in je hoofd.


Stef (29)

Waarom ging je voor 4-FMP?

Nou, eigenlijk om het te proberen na verhalen van anderen en eigen onderzoek.

Eigen onderzoek?

Ik ben organisch chemicus en heb zodoende al aardig wat kennis van veel moleculen, waarvan vooral drugs mij al jaren interesseren. Wat het doet, hoe het in je lijf werkt en dergelijke.

Welke dingen weet je dan zoal van 4-FMP?

Logische redeneringen zoals hoe gelijk het is met amfetamine (molecuul) en hoe dat in je lichaam verwerkt wordt. Met het Fluor atoom zou ik niet verwachten dat het enorm meer schade zal aanrichten. 4-FMP is 4- fluoramfetamine.

Jezus, wat weet jij hier veel van. Leg eens uit: is 4-FMP nou gevaarlijk?

Haha dank je, ik vind het ook erg interessant. Ik weet niet of je zelf wel eens wat geprobeerd hebt, maar geruststelling is iets wat mensen vaak net dat extra zetje geeft iets te proberen. Is het gevaarlijk? Technisch gezien wel. Nee, we weten niet wat het precies met je doet, maar daarbij zijn zoveel factoren die meespelen. MDMA is redelijk veilig, maar mensen die dat iedere dag nemen of gewoon vaak zijn niet meer de meest snuggere mensen na een bepaalde tijd. Zo denk ik er ook over met 4-FMP. Het verhoogt je lichaamstemperatuur en hartslag, net als bij sporten.

Je kunt het dus vergelijken met MDMA?

Voor een leek: ja. Na alle ervaringen vind ik dat je geen enkele drug kan vergelijken met een andere. Ieder ding is toch iets aparts.

Wat is jouw ervaring met 4fmp?

Leuk, helder en blij. Beetje blijheid van MDMA, energie van speed en dan kraakhelder in je hoofd.

Nog een laatste tip voor mensen die 4-FMP willen gebruiken?

Laat je niet gek maken door de media. Laat je spul testen en let goed op je lichaam. Niks zo zonde wanneer iemand overlijdt door iets onnodigs als oververhitting of teveel water.

14585638_1272143519485016_420232633_o

Hier zie je drie verschillende pillen 4-FMP. Dat komt doordat men steeds iets nieuws drukt. Foto door Stef.


XTC was leuk, maar is nu te sterk en gevaarlijk. 4-FMP neemt volgens mij die rol van partydrug over.


Ilyas (23)

Wat is je ervaring met 4-FMP?

Nou, ik heb eerder XTC geprobeerd. Ik stelde 4-FMP vaak uit, omdat ik bang was dat het te licht zou zijn. Toen ik het deed, was het bij een leuk feest. Het was chill, maar wel anders dan XTC. Ik ging niet hard, maar ik voelde me lekker mellow, had veel energie, kreeg zin om te dansen en voelde de muziek door mijn hele lichaam vibreren Dat was de eerste keer.

Hoe vaak het je het nu gedaan?

Vier keer volgens mij…

Was je goed voorbereid bij je eerste keer?

Ja absoluut. De meeste informatie kwam van anderen.

Zijn ervaringen dan genoeg info om een drugs te nemen waar weinig over bekend is?

Als er weinig over bekend is, dan lijkt dat me de beste bron

Waarom wachtte je niet totdat er meer bekend was over de drugs?

Omdat ik niet zo bang ben voor deze drugs als dat sommige media en politici willen dat ik ben.

Als ik van mensen die ik ken en vertrouw hoor dat ze het hebben gebruikt en dat het goed ging, dan vind ik dat genoeg informatie

Hoe zit het met ‘the day after’?

Dan heb ik een beetje last van mijn kaak en ben ik moe, maar dat is na een halve dag weg.

Dit klink allemaal wel chill bij jou, zou je 4-FMP dan ook aanraden?

Ja zeker. Vooral als je nog nooit hard drugs hebt gebruikt. XTC was leuk, maar is nu te sterk en gevaarlijk. 4-FMP neemt volgens mij die rol van partydrug over. Partydrugs gaan niet weg en volgens mij zitten we nu in een periode waar 4-FMP populair is.


Ik heb 1 keer 4-FMP gedaan. Die drugs is zo gay.


Anne (20)

Jo, Ik heb 1 keer 4-FMP gedaan. Die drugs is zo gay.

Hey, hoezo gay?

Oké, je ziet de drugs: het is vloeibaar en blauw. Vervolgens neem je het en smaakt het naar een combinatie van: chemisch lap en beschimmelde cavia. Je walgt.

Was het effect dan wel chill?

Het effect: beetje hyped, alsof je te veel koffie op hebt. Nee, het was vanuit elk opzicht gewoon troep.

Zeker een afrader dan?

Ik raad het je héél sterk af. Echt níet en nooit proberen. 4-FMP is gewoon leveltje wc-ontstop-zooi.

Welke drugs raad je wel aan?

Uhm, ik raad speed aan. Oh nee, XTC is beter. Het enige waar je bij XTC op zal moeten letten is dat je elk uur een half flesje water moet drinken. Niet meer. Maar je zult nuchter genoeg zijn dit in te schatten. Het enige wat er echt fout kan gaan is dat je de volgende dag denkt “dit was zo fucking leip, volgende week weer”.