De Amerikaanse verkiezingen halen niet alleen krantenkoppen in de ´USA Today´ en ‘The New York Times’. Ook de kranten over de grens vullen hun pagina´s met Donald Trump en Hillary Clinton. Handig voor ‘American Citizens’, die binnen en buiten de grenzen die gebruik maken van hun stemrecht.

Young, wild and American

De 19-jarige Jessica Verheijen heeft Amerikaans bloed in haar aderen, geërfd van haar moeder. Ze is in het bezit van een Nederlands en een Amerikaans paspoort en heeft hierdoor stemrecht in beide landen. Ze maakt gebruik van haar stemrecht op de Amerikaanse verkiezingen. “Elke stem telt. Zeker bij deze verkiezingen. Het verschil van de stemmen op Hillary Clinton en Donald Trump is zo klein.”

Ook de 19-jarige Hannah Collins mag zich, dankzij haar vader, half Amerikaanse noemen. Zij is ook  in het bezit van een Amerikaans paspoort en maakt gebruik van haar stemrecht. “Ik wil ook een beetje inspraak hebben, en op deze manier kan dat.”

Hannah heeft drie jaar in de Verenigde Staten gewoond. Toen ze terug in Duitsland ging wonen, stond haar huis op een Amerikaanse legerbasis. Jessica heeft in tegenstelling tot Hannah nooit in Amerika gewoond, maar bezoekt het land vaak vanwege haar familie. Beiden brengen ze hun stem uit omdat ze denken dat het wel degelijk een verschil kan maken als alle buitenlandse Amerikanen zouden stemmen. Wel geven ze beiden aan dat het lastiger is om je stem te vormen als je er zelf niet dagelijks woont. “Je voelt niet direct de gevolgen van je stem op je presidentskandidaat,” vertelt Jessica. De perfecte president voor Jessica is iemand die zijn/haar beloftes nakomt, meer gelijkheid onder de Amerikanen creëert en kijkt naar de toekomst en niet naar het verleden. “Trump is dat in mijn ogen zeker niet.” Hannah’s stem gaat uit naar een kandidaat die weet wat leiderschap is en de Amerikanen dichter bij elkaar kan brengen.

Second hand info

Naast het feit dat het lastig is je stem te vormen, geeft Jessica ook aan dat het niet altijd ideaal is om de verkiezingssituatie vanuit Nederland te volgen. “Ik volg de debatten en lees de Amerikaanse kranten zoals The New York Times en The New Yorker. Er staat niet per se genoeg in deze kranten, maar ik lees op internet veel dingen. Ik denk dat ik ook beïnvloed word door Amerikaanse mensen zelf omdat die er wel wonen, zoals mijn oma. Zij kan spreken over wat bijvoorbeeld Hillary Clinton door de jaren heen heeft betekent. Dat is iets wat ik niet rechtstreeks gevoeld heb.”

Zowel Hannah als Jessica kan zich voorstellen dat een Amerikaanse burger niet zit te wachten op de stem van een Amerikaanse buitenlander. “Waarom zou iemand ook mogen meebeslissen in een land waar hij of zij zelf niet woont? Ik zou er waarschijnlijk ook zo over denken als het andersom was met Nederland, maar uiteindelijk hebben we toch als landen allemaal met elkaar te maken,” zegt Jessica.

Wise words van opa en oma Amerika

De 79-jarige Stuart Goldman en zijn 77-jarige vrouw Alice Goldman wonen in Amerika. Zij vinden het een goede zaak dat ‘Amerikaanse burgers’ over de grenzen mogen stemmen voor de presidentsverkiezingen. Volgens de Goldmans komt er meestal maar rond de 60% van de lokale bevolking opdagen om te stemmen. De rest is volgens Stuart Goldman ‘lazy’.  “Elke stem is er één, ook al is die van over de grens. Het is goed dat het kan.” Het echtpaar gaat zelf uiteraard stemmen; Alice Goldman zal gaan voor de president met, volgens haar, de benodigde kennis en ervaring.

De Goldmans zien graag betere infrastructuur en onderwijs in hun land en zien dat graag op de agenda van de toekomstige president. Ook voor de jonge Jessica en Hannah staat het verbeteren van onderwijs in Amerika op het lijstje van wat beter kan. De jongere generatie hoopt ook op meer gelijkheid en samenhang tussen de verschillende groepen van de Amerikaanse maatschappij.
“Je kan het verschil best maken met je stem. Gebruik hem dan ook,” is de boodschap van de Goldmans.