Nu nog een lege maar sfeervolle zaal, straks een ruimte waar nabestaanden afscheid nemen van hun dierbaren: het crematorium in Tilburg. Voor aanwezigen geen fijne gebeurtenis, maar nog erger voor nabestaanden die hun geliefde geen gedag meer kunnen zeggen omdat ze in het buitenland zitten, slecht ter been zijn of om een andere reden verhinderd zijn.

Live-streaming crematies
Sinds afgelopen week heeft Crematorium Tilburg hier een oplossing voor. Via een camera achterin de ruime zaal worden de beelden live uitgezonden en kan iedereen die een online code heeft gekregen, de kist voor de laatste keer dicht zien gaan. Ondanks het staren naar een videoschermpje, hebben nabestaanden dan toch het idee dat ze erbij zijn volgens Mariëlle van den Heuvel van Crematorium Tilburg. Ook Jules Bloemen van Fourmedia, één van de bedrijven die de livestreams aanbiedt, ontvangt positieve reacties op zijn diensten. “Wij kunnen met zo’n uitzending veel voor nabestaanden betekenen. Een tijd terug overleed een belangrijk persoon van een lokale voetbalclub. Een groot deel van de club kon niet bij de crematie aanwezig zijn. Ze hebben met z’n allen naar onze stream kunnen kijken en zo toch op een alternatieve manier afscheid kunnen nemen.”

Virtual Reality crematies
Naar een onderzoek van uitvaartverzekering Nuvema kunnen crematies in de toekomst nog realistischer beleefd worden. Door gebruik van Virtual Reality-brillen kun je over een aantal jaar écht het idee hebben dat je tussen de zelfde vier muren zit als de rest van de aanwezigen. Uit hun onderzoek blijkt dat vijftien procent van alle ondervraagden hier zeker gebruik van gaat maken, als crematoria deze optie zouden aanbieden en een familielid of vriend niet aanwezig kan zijn. Bloemen van Fourmedia ziet deze toekomst voor zich. “Wij werken al met de livestreams bij crematies, maar dit zou echt nog een stapje verder en dichterbij zijn. Voor afwezigen de perfecte oplossing, want bij een geliefde zet je er meestal alles voor aan de kant om persoonlijk afscheid te kunnen nemen.”

Tilburgs 3D
Van den Heuvel ziet het voor de Tilburgers ook voor zich. “Ik vind het een bijzondere innovatie. Die mensen zitten thuis en in plaats van naar hun scherm te turen, is het alsof ze hier in de ruimte zelf zitten. Over een aantal jaar ligt zo’n bril naast de schaar in het keukenlaatje, en dan is het reëel ook mogelijk.” Van den Heuvel ziet helaas ook een negatieve kant aan deze ontwikkeling. “Er moeten heel duidelijke afspraken met familieleden worden gemaakt en privacy speelt een grote rol. Je moet er echt voor zorgen dat de beelden alleen de bestemden bereiken. Niemand wil de beelden van bijvoorbeeld zijn opa delen met een vreemde op het internet.”
Het liefste ben je natuurlijk in levende lijve aanwezig om afscheid te nemen van je dierbare, maar mocht dit in een noodsituatie écht niet kunnen, zijn er dus genoeg opties om er op een andere manier bij te zijn.