De Oktober Dansmaand is weer van start gegaan en zoals elk jaar worden er voorstellingen en workshops gegeven. Maar wie aan bijvoorbeeld de dansacademie denkt, een belangrijke partner van dit jaarlijks evenement, denkt vaak aan ballet of moderne dans, niet aan hiphop of breakdance. Wat blijkt nu? De stijl urban wordt een nieuwe prioriteit van de dansmaand.

Urban in de danswereld is een verzamelnaam voor verschillende dansvormen uit een straatcultuur. Denk hierbij aan breakdance en hiphop. Deze laatste twee namen zijn over het algemeen gebruikelijker voor deze dansstijl. Urban wordt meestal gebruikt als vaktaal, zoals wanneer je het volgt op de dansacademie. Want daar gaat het nu om: twee personen van de dansacademie worden betrokken bij de Oktober Dansmaand, een jaarlijks evenement door Tilburg dansstad. Zij zullen helpen om meer aandacht te geven aan de hiphopcultuur deze maand.

‘Urban is een grote tak in de danswereld’

“Deze stijl is echt nog wel in ontwikkeling binnen ons project. We zijn aan het proberen de mensen erbij te betrekken die erin gespecialiseerd zijn. Tot vorig jaar waren we gewoon veel minder bezig met deze stijl, terwijl het toch wel een grote tak in de danswereld is,” vertelt Susanne Hoogendoorn van Theaters Tilburg- partner van de Oktober Dansmaand. Bij hiphop, breakdance en popping wordt er toch vaak gedacht aan battles. Worden deze dan ook georganiseerd?

“Battles hebben we eerdere jaren wel gehad maar dan werd het gekoppeld aan een urban-voorstelling”, zegt Hoogendoorn. “Dan waren battles het voorprogramma. Nu organiseren we ook nog wel battles, maar we gaan ons vooral op workshops richten.” Omdat het specifiek over urban gaat, wordt er meer gebruik gemaakt van improvisatie in de dans. De workshops verschillen dus: soms freestyle, soms choreo.

Breed aanbod
De grote diversiteit in workshops en voorstellingen binnen het evenement zorgt ervoor dat de Oktober Dansmaand het mogelijk maakt om een erg groot en breed publiek in beweging te krijgen. “Er wordt voor iedereens iets geboden, voor beginners tot professionals, voor jong en oud,” licht Hoogendoorn toe. “Voor dans- en muziekschool Factorium is het een goed middel om dans op de kaart te zetten, net als voor de dansacademie.”

“Als je als vierjarige een keertje komt kijken, is de kans groot dat je denkt: ik wil ook dansen. Maar ook ouderen die dit nooit hebben gedaan vullen een groot deel van ons publiek. Ook zij worden hier enthousiast van.” Dating In The Dancing is een film die tijdens de dansmaand te zien zal zijn. Het gaat over mensen op leeftijd waarvan velen hun partner zijn verloren. Zij ontmoeten hun nieuwe liefde op de dansvloer. Volgens Hoogendoorn maakt ook dit de doelgroep en daarmee het bereik van de ‘danssport’ compleet.
23 oktober zal een echt urban-event plaatsvinden. Deze dag zal bestaan uit een workshop freestyle, gevolgd door battles.