Deodorant is een product dat we (hopelijk) allemaal dagelijks gebruiken. Toch verschijnt er om de zoveel tijd weer een onderzoek over hoe schadelijk het gebruik van deo is. Zo zouden volgens het artikel bepaalde ingrediënten in deo’s borstkanker veroorzaken. Maar volgens het KWF is er helemaal geen hard bewijs.

Vorige week verscheen er een artikel via RTL Nieuws over het gevaar van deodorant. Volgens Zwitserse onderzoekers zou er een link zijn tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. De onderzoekers gebruikten muizen om de deodorants op te testen.

Test op muizen
Mischa Stubenitsky van de KWF kankerbestrijding vindt dat het onderzoek niet sterk genoeg is: “ Het onderzoek is alleen uitgevoerd op muizen en niet op mensen, daarom is het onduidelijk of deodorant kanker kan veroorzaken bij mensen, daarnaast is er nooit een langlopend onderzoek geweest.”
Toch zijn er genoeg mensen die geloven dat ingrediënten in deo’s, met name aluminiumchloraat en parabenen (stoffen die te vinden zijn in veel deodoranten), wel schadelijk zijn voor mensen. Zo ook Linda Bot, zij is haar eigen bedrijf gestart en maakt nu onder andere deodorant op natuurlijke basis.

Sigarettenpakjes
“Ik ben op het idee gekomen toen mijn moeder borstkanker kreeg. De doktersassistente adviseerde haar geen deodorant te gebruiken, omdat de chemo het haar bij de oksel aantastte. Er is geen hard bewijs dat stoffen zoals aluminiumchloraat en parabenen kanker veroorzaken, maar wie zijn gezonde verstand gebruikt, snapt dat aluminium slecht is voor je. Ik geloof dat er over tien jaar ook waarschuwingen op verpakkingen van deodorants komen te staan, net als bij sigaretten. Het heeft ook jaren geduurd voordat we door hadden dat roken longkanker kan veroorzaken”, aldus Linda Bot.

Kanker voorkomen
Ondanks dat er geen hard bewijs is, vindt Linda Bot dat alle mensen preventief zouden moeten overstappen op een deodorant op natuurlijke basis. “Als je een ‘gewone’ deodorant gebruikt met alle ‘schadelijke’ ingrediënten, loop je een risico. Als je kanker kunt voorkomen, waarom niet?”
Toch vindt KWF het niet nodig om op hun website preventief te waarschuwen voor eventuele risico’s: “Als wij zonder hard bewijs mensen zouden waarschuwen voor de eventuele gevaren van deodorant, dan zouden we alle deo’s uit de schappen moeten halen en dat kan natuurlijk niet.”