Serena Williams: 35 jaar en nog altijd dé grote ster binnen de vrouwentennis. Een kleine maand geleden moest de Amerikaanse haar eerste plek op de wereldranglijst inleveren aan Angelique Kerber. Sportjournalist Tijmen Lensink is ervan overtuigd dat ze zich snel weer nummer 1 mag noemen.

Kracht, dat is waar Serena Williams om bekend staat. “Hard slaan en zo de tegenstander van de baan blazen”, beschrijft Lensink de tactiek van de toptennisster. Al is het nauwelijks een tactiek te noemen. Met een service van soms 200 km per uur speelt ze veel harder dan haar concurrenten en weet ze af en toe hetzelfde niveau als haar mannelijke sportgenoten te halen. Haar goede spiermassa werkt ook zeker in haar voordeel. “Als ze de backhand en de forehand laat gaan en ze is fit, dan is ze niet te stoppen”, aldus Lensink.

Williams’ terugkeer
Serena zal daarom ook snel weer terugkeren, denkt de sportjournalist. Tijdens de Roland Garros in 2017 ziet hij Williams weer op nummer 1 staan. Toch zal het niet makkelijk zijn om de eerste plek weer te veroveren. “Serena is geen 28 meer. Ze is de beste, maar moet wel op haar best zijn, wil ze terugkeren naar de eerste plek.” Het is volgens de sportjournalist lastig om een constante lijn vol te houden wat winnen betreft. Wanneer het een keer wat minder gaat, is het moeilijker om terug te krabbelen. Maar het feit dat de toptennisster zo lang een constante lijn heeft weten te houden, is al een hele prestatie.

“Niemand zal Serena’s positie ooit vervangen”

Serena en de mannen
Door haar prestaties kan Williams zeker met de huidige sportlegende Steffi Graf vergeleken worden, vindt Lensink. “Qua spel was Graf eleganter dan Williams, dus wat dat betreft zijn ze tegenpolen, maar in de geschiedenisboeken komen ze dicht bij elkaar.” Ondanks het feit dat Serena de sterkste vrouwelijke speler genoemd kan worden, zal ze nooit passen tussen de mannelijke tennissers. Er domineert bij de mannen een groep van 4 tennissers, de Big Four, waardoor de concurrentie heel anders is. De concurrentie bij de vrouwen is minder moordend, omdat er vaak maar een dominerende speelster is. Daarnaast voorspelt Lensink dat Serena geen schijn van kans maakt wanneer ze tegen de mannen zal spelen. Serena bij de vrouwen sterk, maar de mannelijke spelers blijven sterker.

Sportlegende
Met haar 35 jarige leeftijd en haar goede prestaties kan Serena zeker als uniek beschouwd worden. Toch komt er ook aan haar carrière ooit een einde. “Ik denk dat ze nog twee jaar doorgaat met spelen. Daarna zal er een leegte vallen in de tenniswereld”, zegt Lensink. Een dominerend persoon als de Amerikaanse tennisster komt ongeveer een keer in de dertig jaar voor. Wanneer Serena zou stoppen met tennissen, komt er niet iemand Serena’s positie vervangen. Volgens de sportjournalist zal er een clubje dominerende tennissters komen die de grote prijzen pakken.

Toch hoeft er over dit moment nog lang niet nagedacht te worden en zijn er voor de toptennisster nog genoeg kansen om zichzelf terug naar de eerste plaats te spelen. Nu Serena het record van Steffi Graf heeft verbroken, ziet Lensink het gebeuren dat ze nog een totaal van 27 Grand Slam titels weet te behalen. Wanneer ze haar kracht blijft houden tijdens de wedstrijden, is haar leeftijd maar bijzaak. De vraag is dus niet: wordt Serena Williams nogmaals de beste speelster van de wereld, maar wanneer is ze die?