In 2025 verwacht Amsterdam 23 miljoen toeristen te verwelkomen. Een stijging van 35 procent ten opzichte van nu. Met die cijfers kwam het Parool onlangs. Amsterdammers klagen steen en been over de grote mensenmassa’s in de binnenstad. De Kalverstraat is inmiddels twee keer afgesloten omdat het simpelweg te druk was. Ook de politie luidde onlangs de noodklok. Politiechef Marjolein Smit meldt in de Volkskrant dat politiemensen zichzelf VVV-medewerkers voelen in de binnenstad. ”Het is net Disneyland en wij zijn Mickey Mouse”, doelend op de vele vragen van toeristen.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) doet er alles aan om de toeristen te spreiden over het land. Ze zetten Nederland neer als een grote stad (Holland City), omdat de afstanden relatief klein zijn. Gaan toeristen naar het Van Goch-museum in Amsterdam? Dan is Arnhem met haar Kröller-Müller Museum wellicht ook interessant. De Jheronimus Bosch tentoonstelling in Den Bosch is ook zo’n voorbeeld. Het zorgt ervoor dat toeristen ook naar Brabant trekken. Toch blijft een kleine veertig procent van alle toeristen in Nederland alleen in Amsterdam hangen. Maar een vierde van de toeristen komt verder dan de Randstad tijdens hun reis.  Volgens het NBTC heeft het een langetermijnstrategie ingezet. ”We willen de hotspots ontlasten en toeristen ook de verschillende streken laten zien. Dat doe je niet van de een op de andere dag.” Er zijn al wat kleine resultaten geboekt. ”Giethoorn is een goed voorbeeld, hier zag je de afgelopen jaren een enorme stijging van Aziatische toeristen”, aldus Ingrid Looijmans van het marketingbureau.

Het probleem is niet iets van de laatste tijd. Al in 2008 verscheen er een actieplan voor de metropoolregio Amsterdam. Ook hierin werd al aandacht besteed aan een betere spreiding van toeristen. Een van de doelstellingen luidde: twintig procent van de toeristen in Amsterdam zou ook een activiteit buiten de stad moeten ondernemen. ”Amsterdam zou als paraplu voor het regionale toerisme moeten dienen”, aldus het rapport van toen. Tot nu toe blijkt het ontzettend lastig om toeristen Amsterdam uit te krijgen.

De Nieuwsredactie nam de proef op de som en ging de stad in op een koude dinsdagochtend. We liepen van het centraal station naar het Anne Frank-huis om met eigen ogen te zien hoe groot het probleem is.