“Ik loop hier alleen, in een te stille stad”, begint de vierkoppige a-capellagroep The Jukebox Boys, waarna de hele Concertzaal in Tilburg bijvalt. De bijna zeshonderd aanwezige leerkrachten van stichting Xpect Primair zingen en klappen mee met de hit van Guus Meeuwis. Na de Brabander volgen ABBA, Toto, Wham en nog vele anderen. De Dag van de Leraar, de dag waar wereldwijd wordt stilgestaan bij het onderwijs, kan op geen betere manier gevierd worden.

“Het Xpect Event wordt georganiseerd sinds 2002”, vertelt organisator Marieke Hamburg. “In de loop van de jaren heeft het zich ontwikkeld tot een traditie. Elk jaar hebben we een thema en dit jaar is dat muziek. Vorig jaar was het thema sport met gasten zoals de scheidsrechter Bjorn Kuijpers. Naast workshops is er ook tijd voor ontspanning en vermaak. We hebben verschillende optredens op het programma staan, waaronder een optreden van Nielson dit jaar.”

Een mens als instrument

De concertzaal is gevuld met leerkrachten uit Tilburg en omstreken. Op het podium staat Richard de Hoop. Hij is net begonnen met de workshop ‘Harmonie, of nie?’ “Wat voor een instrument bent u?”, vraagt Richard aan de zaal. Geroezemoes klinkt en er wordt zachtjes gelachen. “Wat bedoelt hij?”, giechelen een paar juffen. Tegelijkertijd worden er op het podium allerlei kartonnen instrumenten uit een grote zwarte map gehaald. “Leraren kun je indelen in allerlei instrumenten”, vertelt De Hoop. “De gitaar heeft een hoge intelligentie, veel creativiteit en een grote verbeeldingskracht. Een trom is een actieve en prestatiegerichte tempomaker. Er wordt met behulp van instrumenten gekeken naar je karakter. Jullie, als schoolteam, zijn een harmonie.”

Liefde voor het beroep

Overal waar je kijkt zijn leraren en leraressen. “Van de zeshonderd werknemers, zijn er ongeveer 560 leerkrachten aanwezig op het event”, vertelt Ad de Jong, kwaliteitsfunctionaris binnen Xpect Primair. “Er zitten ook mensen die eigenlijk een dag vrij hebben, maar toch zijn gekomen. Zo ver gaat de liefde voor het beroep.” Hoe ver gaat die liefde voor het onderwijs? Wat maakt het onderwijs zo speciaal? Margriet Ter Horst is al dertig jaar leerkracht en werkt op basisschool de Boemerang. “Met kinderen werken, kinderen iets leren, dat is het mooiste wat er is. Het onderwijs is door de jaren heen veel veranderd. Het is nu veel meer gericht op het kind zelf. Vroeger was het vooral de taak om les te geven via het standaard programma. Nu wordt het onderwijs meer aangepast aan het kind zelf, door passend onderwijs aan te bieden.” Simon van Renswouw is net afgestudeerd aan de Pabo en geeft les in groep zeven. “De reden dat ik dit werk doe is de diversiteit van de kinderen in de klas. Kinderen zijn enthousiast en daardoor is elke dag is anders. Dat maakt het lesgeven zo leuk.”

omslagfoto ©Marcel Van Den Broek