Steeds meer nierpatiënten gaan via sociale media op zoek naar een donornier. Het gaat volgens de Nierstichting niet om extreme aantallen maar het komt wel vaker voor. ‘”Het gaat veelal om de wanhopige patiënten die zo’n oproep plaatsen.’’

Op dit moment wachten 603 mensen op een nieuwe nier. Sommigen hekelen de lange wachtlijsten en nemen het heft in eigen handen. ‘’Vroeger zag je dat mensen een oproep in de krant plaatsten, dat verschuift nu naar bijvoorbeeld Facebook’’, aldus Wendy van Wijk van de Nierstichting. Ze snapt de wanhoop van patiënten, maar ziet ook gevaren. ‘’Vaak zijn patiënten emotioneel en putten ze hoop uit mensen die reageren op zo’n oproep. Als er dan onderzoeken plaatsvinden vallen er een hoop kandidaten af. Er moet natuurlijk wel een match zijn. Dan vervliegt die hoop weer.’’

Gigantisch proces
Van Wijk benadrukt dat het vinden van een kandidaat op Facebook geen gegarandeerd succes betekent. ‘’De hele procedure moet worden opgestart als er een match is. Voordat er daadwerkelijk getransplanteerd wordt ben je vaak een of twee jaar verder. Een kandidaat moet tal van testen doorlopen waarin medische, fysieke en mentale omstandigheden worden getoetst.’’ De belangrijkste eisen zijn uiteraard de goede bloedgroep van de eventuele donor. Verder moet de kandidaat medisch in orde zijn en een weloverwogen beslissing hebben genomen. Dan wordt er pas getransplanteerd. In 2015 werd er 983 keer getransplanteerd, 513 nieren kwamen van levende mensen, meer dan de helft. ”Het is dan ook wachten op de nieuwe donorwet waarin we naar het ‘Ja, tenzij’ systeem gaan. De wachtlijsten worden op die manier veel minder lang waardoor dit soort oproepen hopelijk niet meer nodig zijn.”

Een nier van wildvreemde
Er zijn tal van succesvolle Facebook-verhalen bekend. Nicole Hefti uit Etten-Leur bijvoorbeeld. Zij plaatste een emotionele oproep op Facebook voor een donornier. De voor Nicole wildvreemde Robert Cooijmans reageerde en stond zijn nier af. Nu leeft ze dankzij de nier van iemand anders, aldus Omroep Brabant. Susan Koster plaatste onlangs een oproep op Facebook. Zij is nog steeds opzoek naar een donornier en wil maar al te graag leven zonder dialyseapparaten.