ALKMAAR – Het EK volgend jaar in Polen lijkt verder weg dan ooit voor Jong Oranje na het teleurstellende gelijkspel (0-0) gisteravond tegen Jong Turkije. In een wedstrijd waarin beide teams moesten winnen om nog kans te maken op plaatsing voor het EK, mistte Oranje kans na kans.

Nederland staat momenteel op de tweede plaats in de poule met elf punten, op de voet gevolgd door de Turken met een punt minder. Stijf bovenaan staat Slowakije met vijftien punten. Voor beide teams is de kans tot plaatsing voor het EK na gisteravond nihil. De vier beste nummers twee uit de poules strijden nog om een ticket voor het EK, maar ook dat lijkt ver weg voor de Oranje Leeuwen aangezien zij voorlopig op de zevende plek van alle nummers twee stranden.

Het gelijke spel was vooral te wijten aan de vele onbenutte kansen. Pechvogel van de avond was Riechedly Bazoer. De Ajax-middenvelder was in de eerste helft enkele keren dicht bij de openingstreffer, maar wist niet verder te komen dan een schot tegen de paal.

De jongens hebben alles gegeven

Debuterende bondscoach Art Langeler is vooral teleurgesteld over de uitslag, maar is wel tevreden met het spel dat zijn spelers liet zien. “De jongens hebben alles gegeven, daar ligt het echt niet aan. Het is jammer dat de kansen die we kregen niet benut werden, maar over het spel zelf heb ik weinig aan te merken.”

Jong Oranje was in de eerste helft de ploeg die het initiatief nam. De Turken speelden op de counter, waardoor de wedstrijd niet goed los kwam. Vlak voor rust was El Ghazi nog dicht bij de openingstreffer. Na een gevaarlijke actie schoot de aanvaller op het randje van het zestienmetergebied recht op keeper Akkan.

Na rust begon Oranje fel aan de tweede helft, wat resulteerde in een fraai afstandsschot van Kenny Tete. Opvallend was dat de Ajacieden gretig speelden. De drang om zich te bewijzen leek groot. Het viertal Bazoer, El Ghazi, Tete en Riedewald is gepasseerd bij Ajax en juist daarom willen zij zich vanavond in de kijker spelen. Halverwege de tweede helft gaf Oranje achterin meer ruimte weg, waardoor Jong Turkije bloed rook. Door een paar goede reddingen van doelman Van der Hart kwam Nederland een paar keer goed weg. Niet vlak daarna leken de Turken de overhand te nemen met een grote kans voor Karaman die hoog over schoot.

EK 2017 Polen

De kans op het halen van het EK lijkt nihil met nog maar een wedstrijd in het vooruitzicht tegen Jong Cyprus op dinsdag elf oktober. De bondscoach blijft hoop houden op een goede afloop. “De kansen worden kleiner en kleiner, maar zolang er nog een kansje is pakken we die natuurlijk. Zelfs al is die heel erg klein.”