Lunchen onder het genot van een mooi literair verhaal, voorgelezen door een BN’er of de burgemeester van je stad. Dat kon vandaag op zo’n tachtig verschillende plekken door heel Nederland. Vandaag is namelijk de vierde editie van de Nationale voorleeslunch: een initiatief van de Leescoalitie om ouderen bij elkaar te brengen.

Carlijn van Ravenstijn, projectcoördinator van de Leescoalitie, zegt: “In 2013 vond de eerste voorleeslunch plaats omdat dit het jaar van het voorlezen was. We organiseerden deze dag tijdens Nationale Ouderendag, speciaal voor de ouderen, omdat voorgelezen worden niet alleen iets is voor kinderen.”

Voorlezen helpt tegen eenzaamheid ouderen

De voornaamste reden voor het organiseren van deze dag is het tegengaan van de eenzaamheid van ouderen. De mensen komen voor een mooi literair verhaal om vervolgens met andere bezoekers na te praten over het verhaal of om samen herinneringen op te halen. Dit is een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen.

De ouderen konden ervoor kiezen om naar een openbare plek te gaan, zoals de plaatselijke bibliotheek, of om naar een besloten ‘lezing’ te gaan. Er waren namelijk ook gasten uitgenodigd om voor te lezen in bejaardenhuizen e.d.

BN’ers lezen voor

Ruben Nicolai, Eva Jinek, Willeke Alberti en nog meer BN’ers gingen hem al voor. Dit jaar leest Gerard Joling de ouderen voor. Dankzij de BN’ers krijgt de voorleeslunch nog meer publiciteit. Van Ravenstijn zegt dat de ouderen het ook een extra cadeautje vinden als ze de BN’ers kunnen ontmoeten.

Jan Siebelink schreef dit jaar voor deze gelegenheid het verhaal ‘Dons’. Hij schreef het niet alleen maar droeg het ook zelf voor.

Naast Joling en Siebelink bezorgden ook talloze burgemeesters, wethouders, Voorleeskampioenen, scholieren en andere vrijwilligers door heel Nederland de ouderen een gezellige middag.