In Rio de Janeiro baalde ze van haar zilveren medaille, maar pakte wel de eerste sprintmedaille in 24 jaar tijd voor Nederland. Ruim een halve eeuw na Fanny Blankers-Koen heeft Nederland weer een sprinter van wereldformaat.  Door haar eerder successen heeft Dafne Schippers een boek gekregen: Op weg van Hellas tot Olympia.

In het boek wordt de droom van een jonge vrouw omschreven die maar één doel: de beste zijn. Op 28 augustus 2015 wordt Schippers droom werkelijkheid, door als eerste Nederlandse atleet ooit wereldkampioen te worden op de 200 meter sprint.

Auteur Gerard Marlet beschrijft in het boek de ontwikkeling die Dafne Schippers meemaakt. “Ik ben gefascineerd door Dafne en haar snelle opkomst. Ik had snel in de gaten dat het uniek is wat zij presteert.” Marlet richt zich in zijn boek op de resultaten van de topatlete. “Het was niet de bedoeling om er een autobiografie van te maken. Dafne is nog jong (24) en een biografie is meestal iets wat een persoon na zijn carrière krijgt. Daarbij vind ik het leuker om mijn eigen verhaal te schrijven en niet het verhaal van iemand anders.”

Boekpresentatie

De boekpresentatie vond plaats in café kanaalzicht, waar Schippers vaak kwam in haar jeugd. Zelf was ze er niet vanwege een wedstrijd, maar haar vader mocht het allereerste boek voor in ontvangst nemen. De familie van Schippers zat achter in de zaal en keek vol trots naar de presentatie.

De auteur opende de avond door een hoofdstuk uit zijn boek voor te lezen. Hij koos voor het gedeelte over Oslo, omdat het resultaat die de atlete daar leverde veel indruk maakte op de schrijver. Schippers maakte in de Noorse hoofdstad een overtuigende indruk. De Utrechtse atlete liep bij de Diamond League-wedstrijd op haar favoriete afstand de 200 meter in 21,93 seconden. Niemand is in het jaar 2016 sneller geweest. Nadat de auteur het hoofdstuk voor had gelezen, overhandigde hij het boek aan Ernst Schippers.

Trotse vader

“Ik heb een tijdje geleden met Gerard over zijn plannen voor een boek gesproken”, zegt Schippers enthousiast. “Uiteindelijk is het prachtig geworden. Kijk alleen al naar de inhoudsopgave. Bijna iedere stad waar ze heeft gelopen wordt beschreven. De steden variëren van Oslo tot Peking, waarbij iedere stad zijn eigen verhaal heeft.”

Uiteraard was de vader van Dafne trots op de prestaties van haar dochter. “Ik ben echt heel blij hoe ze presteert, maar je raakt wel een beetje gewend hé, aan de aandacht. Dat ze een boek krijgt, is een beloning voor haar.”