Na een succesvol eerste seizoen is het tweede seizoen van de Dutch College League begonnen. In de Vue Bioscoop in Hilversum gaan twee teams van ieder vijf spelers tegen elkaar strijden in de videogame League of Legends. De organisatie heeft de hele zaal omgebouwd tot game-paradijs, onder andere door het toevoegen van zogenaamde ‘booths’. Booths zijn een soort geluidsdichte hokken waarin spelers elkaar perfect kunnen verstaan en niets horen van de fans die voor hun neus in de bioscoopstoelen zitten te kijken op het grote scherm. De Dutch College League wordt wekelijks gespeeld en bestaat uit twaalf studententeams.

img_20161005_2011431

Jakarta
Terwijl teams uit onder andere Eindhoven, Enschede en Amsterdam tegen elkaar aan het strijden zijn, zijn de spelers van Dorans Alpha uit Nijmegen in Jakarta voor het wereldkampioenschap voor landenteams. De Nijmegenaren zitten in het toernooi in een poule met België, Roemenië, Costa Rica, Zuid-Afrika en Servië. Dorans Alpha is de winnaar van het eerste seizoen van de Dutch College League en won daarmee een ticket voor het IeSF wereldkampioenschap. Ondanks dat de absolute wereldtop niet aanwezig is bij dit toernooi, is het niveau desondanks nog steeds ongelooflijk hoog.

img_20161005_1828441

Wedstrijden
Na enige vertraging begint de wedstrijd en na 22 minuten is de eerste wedstrijd al afgelopen. DSEA Red, die door vele als de underdog werd gezien, maakte korte metten met het Eindhovense ESEV Zephyr. Ook de tweede en derde wedstrijden zijn niet heel spannend, in de tweede game is het eerste team van de Amsterdam Animals veel te sterk voor hun tweede team, terwijl in de derde wedstrijd TSL uit Tilburg gehakt maakt van DSEA Academy, het tweede team uit Delft. Beide wedstrijden waren binnen 25 minuten afgelopen. De laatste game zorgt, in tegenstelling tot de vorige drie, wel voor spanning. Na 37 minuten is het Bazen out Twente dat wint van het Utrecht ECV Visualize.

Voor een aantal spelers is vandaag de vuurdoop, zij hebben nog nooit in de bioscoop voor publiek gespeeld, onder hen bevindt zich Guido Veltman van DSEA Academy. Behalve nieuwelingen zijn er ook veteranen die terug zijn gekomen voor een tweede seizoen, zoals Derck Chu van ESEV Zephyr.

Competitie
Door  problemen, moesten de wedstrijden later beginnen dan gepland, maar volgens Floris Buurman, onderdeel van de organisatie van de Dutch College League, is de kans op technische problemen altijd aanwezig. “Als je met techniek werkt, kunnen problemen soms onvermijdelijk zijn. Een pc kan bijvoorbeeld altijd uitvallen. We gaan ons best doen om ervoor te zorgen dat deze vertragingen in de toekomst minimaal zijn.”

Ondanks de technische problemen, lijkt Buurman wel weer zin te hebben in het tweede seizoen van de competitie. “Wij willen ervoor zorgen dat gamers structuur krijgen door een competitie te organiseren. De reacties waren vorig jaar positief. Dit jaar willen we het nog beter maken; we hebben het aantal teams verdubbeld, van zes naar twaalf. Hierdoor is het toegankelijker voor meer fans. Als voorbeeld kun je Enschede nemen, fans hadden vorig jaar geen team om voor te juichen, dit jaar wel.”

Behalve hogere kijkcijfers denkt Buurman dat deze opzet ook beter is voor de teams en spelers. “Door meer teams hebben we een complete competitie, we gaan niet halverwege het jaar stoppen, maar kunnen de hele tijd doorgaan. Hierdoor leren fans de teams beter kennen en kunnen ze makkelijker een band creëren. Tot slot verwachten wij ook meer competitie. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld twee teams die een beetje onderaan alles uitvochten, dit jaar is de kans dat teams geïsoleerd worden minder groot.”