De komende maanden zijn er verschillende tentoonstellingen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Donderdagavond was de aftrap met de opening van het thema ‘Your Life’ van de tentoonstelling ‘Let’s YouTube’. Dit werd gedaan met een druk bezocht feestje in de hal van Beeld en Geluid.  De tentoonstelling werd geopend door de familie Latooy die ook de tentoonstelling had ingericht.

Het feest begon nog rustig met een aantal jonge vloggers op de dansvloer en de vloggers voor het bedrijfsleven verdeeld over de bar en de sta tafels. De dj draaide zijn muziek en hier en daar ging een arm omhoog met een vlog camera in de hand. De grote sterren van de avond waren de leden van de familie Latooy. Zij straalden op het podium en tijdens het openen van de tentoonstelling. Volgens Gio en Melanie Latooy is hun leven wel erg veranderd door YouTube. “Ik word overal waar ik loop herkend op straat. Heel mijn leven draait nu om het vloggen”, zegt Gio. “Het is super leuk om dit met ons gezin te doen. We zijn de enige YouTube familie en stiekem denk ik dat er nog veel zullen volgen”, zegt Melanie.

Na de opening mochten alle aanwezigen door de tentoonstelling, die je helpt bij het worden van een vlogger, lopen. In de eerste ruimte hingen weetjes en feitjes over YouTube aan de muren. Achter in de ruimte stonden virtual reality brillen. Wanneer je deze bril opzette, stond je in een lab tussen allemaal internet verbindingen en zag je twee professoren een gesprek voeren. De achterwand naast de brillen hing helemaal vol met tv schermen van verschillende vlogs van de Latooy familie en andere vloggers die de familie had uitgezocht. Als je deze wand volgde kwam je in de tweede ruimte. Hier stonden tafels met tablets erop. Hier kon je testen maken die je vertelden of je van YouTube je carrière kon maken, of YouTube je dagboek is, of YouTube je entertainer is en nog veel meer.

“Ik ben super trots op mijn familie. We zijn ook nog lang niet klaar met vloggen. Het kan voorkomen dat iemand een dag eens geen zin heeft om te vloggen, maar dan vrolijken we elkaar op. Echte privé dingen filmen we natuurlijk niet”, zegt Melanie. “Ik vind het super leuk en bijzonder om dit met mijn familie te doen. Vooral omdat er niet veel mensen zijn die vloggen en wij ook nog eens de grootste zijn in Nederland”, voegt Gio daar nog aan toe.

Giel Beelen was ook een van de genodigden op het feest. Hij heeft de leiding over de muziek maand in december. “Ik vind het super grappig en een eer om mee te werken aan de tentoonstelling. Ik vlog zelf ook en gebruik veel YouTube. Vooral het creëren van een eigen filmpje vind ik erg tof om te doen en ik wil graag leren beter te monteren. Door 3fm kwam ik in aanraking met beeld. In december is het thema ‘Music’ waar ik aan heb meegeholpen. YouTube en muziek vind ik beide te gek, dus dat was genoeg reden om mee te doen met deze tentoonstelling.”

Door: Janna Hoofs