Veel sporters zingen niet uitbundig het Wilhelmus mee. Ook het Nederlands voetbalelftal en Jong Oranje laten het hier afweten. Zo fanatiek als ze in Italië en Brazilië zijn, zo laks zijn ze hier. Hoe relevant is het tegenwoordig nog om het Wilhelmus te zingen?

Het Nederlands volkslied wordt sinds 1932 erkend als Nederlands volkslied. Het Wilhelmus weerspiegelt de tweestrijd die Willem van Oranje destijds voerde tegen de Spaanse koning. Deze tijd ligt al lang achter ons en daarom wordt het lied  door vele sporters niet als relevant beschouwt. Onzin, volgens geschiedenis leraar Thom Hochstenbach. “Iedere sporter sport voor zichzelf in de naam van zijn of haar vaderland. Dankzij de daden die Willem van Oranje destijds heeft verricht, mogen wij ons Nederlanders noemen. Het Wilhelmus is een eerbetoon en een betuiging van respect naar het ontstaan van ons land, zou je dit niet zingen verloochen je je land.”

Naast dat het vijftiendelige lied een eerbetoon aan respect is, heeft het ook een motiverende functie. In het WK voetbal van 1998 wees de toenmalige bondscoach, Guus Hiddink, zijn spelers erop dat je als speler ambassadeur van je land bent. En je daarom het volkslied mag en misschien wel moet meezingen. Patrick Kluivert, spits van het Nederlands elftal in 1998, heeft het lied toen moeten leren en gaf aan dat het zingen van het volkslied vlak voor een wedstrijd een extra boost geeft.

Bij de KVNB zijn ze er niet vanaf de jeugd mee bezig. Zo wordt het Wilhelmus niet gezongen bij de jeugd. Saul Penders, jeugdspeler bij KNVB district Zuid, vertelt dat hij  het lied niet moet zingen. “Wij zijn er totaal niet mee bezig, maar ik vind wel dat het gedaan moet worden op een hoog niveau.” Penders kent de tekst van het Wilhelmus en weet waar de inhoud vandaan komt. “Dat het lied niet van deze tijd is weet ik, maar toch moet je het zingen uit respect.” Zo zit de kennis van het volkslied toch in de jeugd van de KNVB.

Het Wilhelmus zal dus niet vergaan ondanks dat sommige voetballers de tekst niet kennen. Het lied dat voor Willem van Oranje is geschreven heeft nog een grote waarde voor Nederland.