ENSCHEDE – FC Twente staat met een been in de laatste zestien in de Champions League. De tukkers wonnen afgelopen woensdag met 2-0 van Sparta Praag. Maar bij deze belangrijke wedstrijd was het stadion voor een tiende gevuld. “Dat is zo bij vrouwenvoetbal”, vertelt Janine, een trouwe supporter van FC Twente, mannen en vrouwen.

Rustig, gezellig en energievol

Geen fakkels, geen spreekkoren, geen harde kern die elk clublied luidkeels meebrult. Er is rust in het stadion, geen gekkigheid. Hier en daar hoor je een groep mannen mompelen “zo moet je toch niet passen!” en af en toe wordt er ‘Hup FC Twente’ gezongen. Maar de meeste van de 2500 supporters zijn naar de Grolsch Veste gekomen voor een leuk avondje voetbal. Nou ja rustig, om de zoveel minuten zie je genoeg mensen heen en weer rennen, trap op en trap af. Er is geen paniek en niemand kijkt ervan op, het zijn de kinderen die niet stil kunnen zitten en toch voor wat energie zorgen in het stadion.

“Bij de vrouwen is altijd veel gemoedelijker” Volgens Janine. Ze vertelt dat ze met een klein groepje de ‘harde kern’ bij de vrouwen is. “Veel van die meiden ken ik ook persoonlijk, of heb ik op Facebook. Dus heb je al snel een band met ze.” Maar de sport groeit, vrouwenvoetbal is een van de snelst groeiende sporten in populariteit. “Dat kun je echt wel merken!” lacht Jan, onderdeel van dezelfde vaste supporters groep en ook steward bij de wedstrijden van de mannen. “Bij elke thuiswedstrijd komen er meer mensen kijken, en voor bij een Champions League wedstrijd stroomt het toch vol, natuurlijk het is niet zo druk als bij een mannenwedstrijd maar toch, het heeft echt wel wat”.

Het grootste gedeelte van de supporters zijn de kinderen. “Vrouwenvoetbal wordt vooral gepromoot bij de meiden, mijn dochter gaat ook elke wedstrijd mee!” Lacht Janine. Veel verschillende teams zitten bij elkaar, verspreid over de tribune, begeleid door een of twee ouders.

Twee helften van verschil

“Persoonlijk vond ik dat we de eerste helft maar een schijntje hebben laten zien van wat we kunnen” zegt Maud Roetgering, aanvoerster FC Twente. “Het was niet om aan te zien, echt flipperkast voetbal. Dat had te maken met de spanning wat bij zo’n wedstrijd hoort, maar de grootste reden was de hoge druk waar Sparta Praag mee speelde.” Er werd weinig gecreëerd de eerste helft van beide ploegen en ze gingen met 0-0 naar de kleedkamers.

De 2e helft stond er een ander team bij FC Twente. De ploeg speelde met veel meer vertrouwen en was nu diegene die druk zette. “2e helft werd al snel duidelijk dat het hoge tempo waarmee Sparta Praag voetbalden niet konden vol gehouden kon worden”, zegt Tommy Stroot, trainer FC Twente. “Dan krijgen we de ruimte en als we dan rustig voetballen, kunnen we de wedstrijd gaan beslissen.” Waar Twente in de eerste helft compleet niet aan de pas kwam, waren ze in de 2e helft heer en meester.

Pas in de 78e minuut werd het verlossend doelpunt gemaakt, vanuit de rebound op de lat, viel de bal voor de voeten van Marushka Waldus en wipte ze de bal over alles en iedereen in het doel. Vlak voor het einde legde Jill Roord nog aan voor een vrije trap. Met een prachtig technisch schot over de muur had te keeper geen schijn van kans en de 2-0 stond op het bord. FC Twente heeft hun eerste wedstrijd van de knock-out fase gewonnen.

Na de wedstrijd stormen veel fans naar de reling. Iedereen roept of zwaait naar hun favoriete speelster. De meiden op het veld, herkennen sommige mensen en zwaaien terug. “Toen ik begon kwam er geen hond kijken en nu zie je elke week een vaste groep die iedere thuiswedstrijd komen kijken”, vertelt Roetgering. “Ik ben ook maar een kind uit de regio dan heb je al snel een fatsoenlijke band met de mensen”.