Killerclowns! Ze vormen in Amerika al langer een probleem. Youtube staat vol met filmpjes van als clown verklede engerikken die mensen de stuipen op het lijf jagen. Het fenomeen is nu ook overgewaaid naar Nederland. De eerste clown werd gesignaleerd in Almere waar hij een jongen van 11 met een mes achtervolgde. De trend lijkt zich als een olievlek over de elf andere provincies te verspreiden.

Door: Celine Cuijten & Sven Strijbosch

Het is nog een beetje vaag. Zijn de Hollandse killerclowns echt of blaast de media het verhaal op? Zeker is dat een jongetje van 11 uit de Almeerse Stripheldenbuurt aangifte heeft gedaan van bedreiging. Sommigen bewoners van de vinexwijk vragen zich af wat er waar is van het verhaal. ”Misschien is het wel de belevingswereld van zo’n kind en is er niets aan de hand”, aldus een voorbijganger. De meningen zijn verdeeld, toch is de wijk flink geschrokken.

Probleem groeit
De clown die het jongetje zou hebben bedreigd is nog niet aangehouden. Enkel in Rotterdam is er tot nu toe een killerclown in de boeien geslagen. Op steeds meer plekken in Nederland gaan er geruchten over killerclowns. Naast Almere zijn er in veel andere dorpen en steden enge verklede grappenmakers gesignaleerd. De politie waarschuwt op Facebook en vraagt burgers alert te zijn. ”Als je zo’n clown ziet bel dan gelijk 112.” De lijst met plaatsen groeit nog steeds.

Coulrofobie
Nederland kent een grote groep mensen met een angst voor clowns (coulrofobie) in het algemeen. Deze angst zou door de killerclowns groeien. Jan van den Berg, psycholoog binnen angstbehandelcentrum IPZO, spreekt dit tegen. Volgens hem zijn er sinds de killerclowns niet meer gevallen van coulrofobie bijgekomen. “We merken niet echt een stijging, we krijgen maar af en toe een melding. De ene keer is het een kind en de andere keer een volwassene. In de gezondheidszorg is het nog een heel uitzonderlijk fenomeen dat mensen zich aanmelden met angst voor een clown.” Van den Berg kan de angst voor clowns wel verklaren. “Wij mensen zijn gemaakt om gezichten te herkennen, maar op het moment dat iets heel anders is krijgen we daar al een beetje schrik voor.” Mensen die zo’n killerclown tegenkomen kunnen volgens de psycholoog zeker een angst voor clowns ontwikkelen. “Schrik reacties kunnen gaan vastzitten, dat is ook een reden van een angst van iemand. Dat kan dus mede komen door een ervaring met een killerclown.”